Černá kavárna v centru Pardubic bude stát dál

Pardubice - První pardubický obvod legalizoval černou stavbu v centru města, i když před časem úředníci nařídili její demolici. Zatímco stavební odbor chystal zbourání prosklené kavárny v centru města, odbor dopravy stavbu naopak zachraňoval. Jedni úředníci považují kavárnu za černou stavbu, druzí za legální předzahrádku. Prosklená kavárna na třídě Míru tak na svém místě zůstane.

Ještě loni úředníci postupovali jednotně. Trvali na demolici prosklené kavárny. Potom ovšem do úřadu starosty nastoupil Jaroslav Menšík. Jeho firma v minulosti zařizovala pro majitele kavárny legalizaci stavby. A po několika měsících, kdy je Menšík ve funkci, je kavárna skutečně legální. Není to náhoda, tvrdí bývalá starostka obvodu. Starosta ovšem veškerá obvinění popírá. „Neangažoval jsem se v tom, protože jsem věděl, že toto podezření může nastat,“ tvrdí Menšík.

Rozhodnutím odboru dopravy končí více než rok trvající spor prvního pardubického obvodu a majitele kavárny. Legalizaci kavárny kritizuje i hlavní architektka města, ovšem rozporuplné rozhodnutí platí, a tak kavárna na svém místě zůstane nejméně do konce roku. Potom budou úředníci znovu rozhodovat o její budoucnosti.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)