Jak dopadnou lékaři v Moravskoslezském kraji?

Ostrava - Ředitelé moravskoslezských nemocnic se budou sami rozhodovat, jestli lékaře, kteří dali výpověď, vezmou zpět. Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) jim žádný příkaz nedá. Ředitelé ale připouští, že lékaře, kteří budou chtít v nemocnici zůstat, budou brát zpět.

Na výpovědích stále trváme - takový je stále názor zástupců moravskoslezských lékařských odborů. Ředitelé vzkazují - pokud se s vládou dohodnete, bez práce od 1.března nezůstanete. „Podle pojišťoven máme minimální stavy lékařů, takže musíme vzít všechny,“ říká ředitel nemocnice Havířov Jan Ferenc. „O lékaře máme zájem, ale primárně o personální situaci rozhoduje primář oddělení, takže ten rozhoduje i o tom, zda se lékař vrátí, či nikoliv,“ uvedl ředitel nemocnice Nový Jičín Tomáš Nykel.

Premiér Petr Nečas (ODS) ale v nedělních Otázkách Václava Moravce připustil, že jistého by protestující lékaři neměli mít nic. „Nevidím důvod, proč by měli být automaticky bráni zpět. Když vyhrožovali a dávali výpověď, museli s nějakým rizikem počítat. Oni podle zákoníku práce podali výpověď a vedení nemocnic opět podle zákoníku může na to stažení přistoupit nebo ne,“ řekl premiér Nečas. „V žádném případě nechci nařizovat ředitelům našich nemocnic, co mají a co nemají, je na jejich rozhodnutí, jestli všechny lékaře potřebují, či nikoliv,“ souhlasí hejtman Jaroslav Palas.

Vedení havířovské i frýdeckomístecké nemocnice potvrdilo, že výběrová řízení na místa primářů, kteří dali výpověď, v žádném případě nezruší. „Myslíme si, že se může přihlásit někdo kvalitní, máme už i komisi,“ tvrdí ředitel Nemocnice Havířov Jan Ferenc. Zatím se ale nepříhlásil nikdo - na rozdíl od soukromé zdravotnické společnosti AGEL. „Zaznamenáváme zvýšený zájem lékařů z okolních nemocnic pracovat v naší společnosti. Tento zájem nás těší a rozhodně se mu nebráníme,“ potvrdila tisková mluvčí společnosti Hana Szotkowská. O situaci v krajských nemocnicích budou v tomto týdnu jednat i zastupitelé. Hejtman svolal mimořádné zasedání na středu.