Skandál libereckých strážníků

Liberec - Liberečtí strážníci zadarmo hlídali firmy a domy lidí spojených s tamní ODS. Tvrdí to liberecký primátor Jan Korytář. Městská policie těmto subjektům již vypověděla smlouvy s tím, že poskytovat podobné služby jí nepřísluší. Bývalý liberecký primátor Jiří Kittner však souvislost případu s ODS odmítá. Podle něho vedení města reagovalo na anonym. Přesto připouští, že by i on by podobně uzavřené smlouvy vypověděl.

V podezřelém případu figuruje devět smluv, šest s firmami a tři s fyzickými osobami. Jedná se například o společnost Kalendář Liberecka, kterou spoluvlastní exposlanec za ODS Tomáš Hasil. Tato společnost poskytovala tiskové služby libereckému magistrátu. Z fyzických osob jde například o bývalého ředitele liberecké nemocnice, dnes ředitele nemocnice v Semilech a dlouholetého člena ODS, Jaroslava Krutského. Strážníci jim měli přes pult centralizované ochrany hlídat zadarmo jejich domy. V městské policii se na to přišlo při zavádění standardu ISO. Podle primátora Korytáře to nesouvisí se změnami ve vedení města v důsledku komunálních voleb. ODS si myslí, že to souvisí s údajným anonymním udáním. „Městská policie tyto služby nabízí. A protože byli nejlevnější, tak jsem je logicky využil,“ vysvětluje Jaroslav Krutský. „Dohodli jsme se, že tyto smlouvy budou vypovězeny a minulý týden se tak skutečně stalo. Městská policie by v budoucnu neměla k těmto praktikám sahat,“ říká k případu liberecký primátor Jan Korytář. „Ty smlouvy vypověděli správně, protože já bych nejednal jinak. Jen mě mrzí, že ten odvážný člověk, který ten anonym napsal, to za celou dobu nesdělil mně,“ uvádí liberecký zastupitel Jiří Kittner.¨

Městská policie hlídá v Liberci kolem sto šedesáti budov, například školy nebo domovy důchodců. Smlouvy se soukromníky měl uzavírat již zesnulý bývalý ředitel Městské policie Čestmír Hřebík. Podle současného ředitele Ladislava Krejčíka ke škodě nedošlo. Žádné další soukromé objekty však na pult centralizované ochrany v Liberci již připojeny nejsou.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)