Osoblažsko rájem kriminálníků - nemá policejní dohled

Bruntálsko - Starostové obcí Osoblažska chtějí policii přispět na benzín. Policisté totiž nemají peníze a oznámili, že do odlehlejších koutů Bruntálska budou jezdit jen v rámci zákonné povinnosti. Starostové ale trvají na tom, aby k nim policisté jezdili i v rámci prevence. Hlavně v pátek a sobotu večer.

Policejní služebna ve Slezských Rudolticích je jediná na celém Osoblažsku – úřední hodiny má v pondělí a ve středu od 7 do 15 hodin. V ostatní dny zajíždí do tohoto koutu Moravskoslezského kraje policisté z 25 kilometrů vzdáleného Města Albrechtic jen v případě nutnosti. A to chtějí starostové změnit. „Bylo nám sděleno, že v rámci úsporných opatření bude nedostatek prostředků na provoz, tudíž se už nebude zajíždět do těchto oblastí tak, jako to bylo v minulosti. Tak jsme se jako starostové obcí Mikroregionu Osoblažsko domluvili, že poskytneme nějaké finance na zakoupení benzínu,“ potvrdil starosta Osoblahy Václav Kalda.

„Bohužel je tady hodně obyvatel na velkém prostoru a není možno, aby tady policie mohla vykonávat preventivní činnost, pokud nebude mobilní,“ souhlasí starosta Slezských Rudoltic Mojmír Pargač. Starostové Osoblažska a vedení policie teď jednají o podobě smlouvy. Na Bruntálsku zatím žádná taková dohoda uzavřena nebyla. „Finanční prostředky obcí policie využije právě na zvýšení prevence a profilaxe v dané obci,“ slibuje tisková mluvčí PČR Bruntál Pavla Tušková.

Starostové si přejí, aby policejní hlídky zajížděly na Osoblažsko v rámci prevence alespoň dvakrát týdně, hlavně o víkendech nebo při konání společenských a kulturních akcí. „Přestupky a krádeže se začínají rozšiřovat a myslím, že bude čím dál tím hůř,“ bojí se starosta Osoblahy Václav Kalda. Většina místních obyvatel by byla nejraději, kdyby byla přímo v obci služebna a stálý dohled. V odlehlých koutech okresu Bruntál zřídila policie, kromě služebny ve Slezských Rudolticích, ještě pracoviště v Horním Benešově a Břidličné. Bruntálský okres je totiž největší z okresů v rámci kraje a jeho obvodní oddělení mají největší působnost v rámci celé republiky.