Zaplatili si drahé čističky, teď mají přejít na obecní kanalizaci

Bohuslavice – Někteří obyvatelé Bohuslavic na Náchodsku se rozzlobili na své zastupitele proto, že by všichni v jejich v obci měli platit za stočné stejně. Někteří lidé si totiž nedávno s podporou obce postavili u domů čističky. Obec ale změnila koncepci a začala budovat tlakovou kanalizaci s obecní čistírnou, na kterou se mají všichni povinně připojit. To ale majitelé čističek odmítají.

Čtyři desítky obyvatel Bohuslavic si před několika lety postavili domácí čistírny odpadních vod. Na sto tisícovou investici jim tehdy přispěla i obec. Ta teď ale změnila názor a buduje vlastní kanalizaci. Po lidech s čističkou ale chce, aby za stočné platili stejně jako ti, kdo ji nemají. Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner (KDU-ČSL) považuje rozhodnutí za absurdní: „Ti, kdo se starali o to, aby byla voda čistá, tak mají s čištěním odpadních vod vyšší náklady, než ti, kteří se nestarali.“

Nový starosta Jiří Tojnar (nestr.) se hájí tím, že obec změnila koncepci. „Minulý starosta přišel, že se začala dělat tlaková kanalizace, takže tím je dané, že se budou muset všichni povinně připojit,“ řekl ČT. Vlastníci domácích čistíren to ale nechápou. O peníze za čističky u domů by totiž nepřišli jen oni, ale i obec, která je před několika lety sama dotovala. Starosta připouští, že jde o vyhozené peníze. „Koncepce byla taková, že se dají čističky všude, teď se to ale změnilo na tlakovou kanalizaci,“ dodal.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Hejtmanství slíbilo právní rozbor situace

Rozzlobení občané Bohuslavic si chtějí stěžovat na krajském úřadě. „Toho, kdo má čističku, která je řádně zkolaudovaná, nelze nutit, aby se připojil na tlakovou kanalizaci,“ domnívá se obyvatel Bohuslavic Josef Hronovský. Na hejtmanství už mu také slíbili právní rozbor situace a doporučení, jak postupovat dál.