Za chybné dotace na jihu Čech doplatí i občané

České Budějovice - Na chyby při rozdělování evropských regionálních dotací v jižních a západních Čechách pravděpodobně poprvé doplatí také obyvatelé těchto krajů. Ministerstvo financí totiž oznámilo, že pokutu za možné dřívější machinace s evropskými penězi bude chtít zaplatit z krajských pokladen. Ministerstvo financí odhalilo chyby při rozdělování dotací v jižních a západních Čechách a vyměřilo úřadu, který je má na starosti, nejnižší možnou pokutu, která činí pouhých 5 procent z ceny projektů. Nepříjemným zjištěním bylo, že se však chybovalo v opravách a výstavbách za miliardy.

Celková penalizační částka se tak podle ředitelky odboru Národního fondu ministerstva financí Veroniky Ondráčkové pohybuje kolem 215 milionů korun. Kromě konkrétní sumy už má ministerstvo více méně jasno i o plátcích. „O tom, kdo nakonec finance zaplatí, se ještě bude jednat, podle toho návrhu jsou to zatím oba dva kraje,“ uvedl mluvčí Regionálního operačního programu Jihozápad Adam Kotalík.

Přitom jde o částku, která by nejméně na půl roku stačila na provoz všech sociálních zařízení v jižních Čechách včetně domovů důchodců, stacionářů a neziskových zařízení. Sám úřad přitom pokutu zaplatit nemůže, neboť hospodaří jen s evropskými penězi. Na úhradě se nebudou podílet ani obce, města i soukromníci. „Pro příjemce to neznamená vůbec nic, protože to pochybení tam způsobila regionální rada,“ dodává Ondráčková.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Peníze by ministerstvo financí mohlo krajům přímo odebrat. Pro úředníky, kteří v současné době hledají každou korunu pro lékaře nebo úpravu silnic, je to ale nepředstavitelné. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola má navíc o příčině problému jasno. Za chyby prý mohou jeho „političtí předchůdci, kteří neuhlídali tok evropských peněz.“

Hloubková kontrola souvisela s loňským obviněním dvou bývalých šéfů Regionálního operačního programu Jihozápad z machinací s dotacemi. Právě kvůli odpovědnosti krajů rozhodli politici o přehodnocení části projektů. V případě hotových staveb to už ale nebylo možné.