Českobudějovické centrum změnilo vlastníka

České Budějovice - Změna vlastníka obchodního a společenského centra IGY v Českých Budějovicích zasáhla do kulturního života ve městě. Koncerty, představení a další kulturní akce zajišťovala v multifunkčním sále centra společnost Bazilika, ke konci února ale dostala od nového vlastníka společnosti CPI Group výpověď. Jednání nakonec skončila kompromisem. Naplánovaný program bude do června pokračovat.

Úterý 8. února vypadalo jako nejčernější den českobudějovické kultury. Společnost Bazilika oznámila, že končí. Důvodem byla výpověď nového vlastníka sálu, ve kterém pořádala bohatý kulturní program. Vstupenky na březnové akce se přestaly prodávat. „Společnost pořádala věci, které třeba Jihočeské divadlo nemohlo pořádat, vyplňovala tady skutečně uvolněný prostor, který byl,“ řekl Jiří Šesták, člen Rady města České Budějovice.

Obecně prospěšná společnost Bazilika skutečně k 28. únoru skončí. Program kulturního centra ale minimálně do června poběží dál. A po tu dobu nový vlastník zachová práci i pro pět z dvanácti současných zaměstnanců. „Určitě máme zájem program, který je nasmlouvaný, zrealizovat. Návštěvníci Českých Budějovic, ale i místní obyvatelé se nemají čeho obávat,“ prohlásila mluvčí CPI Group Michaela Winklerová.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Program plánovaných ateliérů, kurzů i maturitních plesů se nemění. Zachovaná by podle pracovníků Baziliky měla být i část kulturních akcí. „Situaci vnímám spíš optimisticky, Bazilika přestane být nájemní jednotkou a nový majitel tvrdí, že se o ni bude starat,“ konstatovala zakladatelka Baziliky Kateřina Melenová.

Zítra centrum znovu začne prodávat lístky na březnový program. Ve stejný den by mělo být rovněž jasné, které z dalších naplánovaných akcí se doopravdy uskuteční.