Domy v Německu jsou levnější. Kupují je Češi

Železná Ruda - Na Šumavě v Česku jsou dražší nemovitosti než na německé straně v Bavorském lese. Až o 40 procent levněji se dají pořídit byty v Bavorské Železné Rudě oproti podobným bytům v Železné Rudě v Česku. Už několik let je možné pořídit si apartmán v Bavorské Železné Rudě za třináct tisíc korun za metr čtvereční. Levnější nemovitosti nakupují především Češi. „Pokud by to bylo někde v české Železné Rudě dole ve městě, tak by cena rozhodně nebyla 13 tisíc,“ říká Pavel Pubec, majitel realitní kanceláře. „Šla by možná přes dvacet tisíc korun,“ dodává.

Takový rozdíl v cenách trvá už osm let. Za tu dobu plzeňská realitní kancelář prodala v Německu poblíž hranic na 40 nemovitostí. „Byly všechny levnější a kupodivu všechny nemovitosti koupili Češi,“ prozradil Pubec.

Za levnými nemovitostmi v německém příhraničí stojí především odchod mladých Němců do vnitrozemí. „Byl tam velký odliv místních obyvatel díky tomu, že na německé straně není tolik pracovních příležitostí, a tím se snížila cena nemovitostí,“ vysvětluje Michal Šneberger, starosta Železné Rudy.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Zájem Čechů o levnější nemovitosti v Bavorské Rudě není na škodu ani pro českou Železnou Rudu. „Do budoucna se dá očekávat, že Bavorská Železná Ruda a česká Železná Ruda spolu srostou ekonomicky a obyvatelstvo se promíchá,“ uvažuje starosta.