Soud zamítl stížnost na ovládnutí hokejového sdružení

České Budějovice – Okresní soud zamítl žalobu nespokojených členů hokejového sdružení HC České Budějovice, kteří protestovali proti tomu, co sami nazývali „prvním využitím černých duší ve sportu.“ Podle tvrzení bývalých představitelů přinesli jejich oponenti asi dvě stě ověřených plných mocí nových členů, s nimiž ovládli sdružení a prosadili zásadní změny.

Bývalí představitelé HC České Budějovice se s výrokem soudu odmítají smířit. Obrátili se už i na ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny. Tvrdí totiž, že pokud je hlasování prostřednictvím plných mocí legální, pak se podobný případ může kdykoliv opakovat. „Problém je v tom, že pokud by tato právní norma byla uznána, bylo by velmi jednoduché ovládnout jakékoli sdružení,“ tvrdí jeden z členů Karel Pražák.

Na rozhodnutí českobudějovického okresního soudu už reagují další, především sportovní občanská sdružení. „Stanovy pro jistotu zkontrolujeme, ale u nás nic podobného nehrozí,“ soudí Zdeněk Scheichl z občanského sdružení VK Jihostroj České Budějovice. Někteří právníci se přívalu podobných případů neobávají, zároveň ale další podobné nevylučují. Spory podle nich mohou vypuknout hlavně v případě těch sdružení, která vlastní majetek a nemají přesně stanovaný způsob hlasování o důležitých rozhodnutích.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)