Mohutnou výstavbu na Kvildě má zastavit stavební uzávěra

Klatovy - Vedení šumavské obce Kvilda chce zamezit další výstavbě. Rozhodlo proto o dočasné stavební úzávěře, která by měla minimálně na rok stavební práce zastavit – teď o ní rozhoduje stavební úřad. Problémem je platný územní plán, podle kterého by na Kvildě mohlo vyrůst až 150 nových domů a hotelů. Podle starosty ovšem pro tak masivní výstavbu není v obci místo, v novém územním plánu už by proto měla být výstavba výrazně regulována.

Kvilda je vůbec první obcí v Národním parku Šumava, která kdy chtěla zřídit stavební uzávěru. Správa parku tento krok vítá, protože se prý takto dají napravit nedostatky v územně plánovací dokumentaci. „Jednak by to mělo nějakým způsobem nastavit řád v rámci výstavby v centru obce, a samozřejmě by to mělo podchytit i výstavbu v lokalitách, jako je Vilémov, Hamerské domky apod., kde je nejcennější to, že tam je rozptýlená výstavba spíše menšího charakteru,“ vysvětluje starosta Václav Vostradovský (nez.).

Podle platného územního plánu se teď na Kvildě může stavět na osmi hektarech pozemků v centru i přilehlém okolí. Do několika let by tak v obci mohly vyrůst apartmánové domy, velký hotel nebo satelitní zástavba. Právě takovým stavbám chce ale vedení obce zabránit. Další stavební rozvoj obce by prý měl být více regulován.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)