Budějovický magistrát zastavil přípravu rekonstrukce sportovní haly

České Budějovice – Nově ustavená koalice českobudějovického magistrátu nesouhlasí s původním projektem rekonstrukce sportovní haly za 170 milionů korun. Podle ní chybí záruky, že stavba nebude nakonec výrazně dražší. Opozice tento krok kritizuje. 35 let stará hala nesplňuje normy a je ve špatném technickém stavu.

Ve sportovní hale v širším centru města se denně vystřídá několik stovek velkých i malých sportovců. Na maximum využívaná budova ale nevyhovuje kapacitně ani parametry. Na její rozměry nejvíc doplácí při mezinárodních akcích volejbalisté. Náprava včetně přístavby a rekonstrukce šaten měla stát zhruba 170 milionů korun. Magistrát ale projekt zastavil.

Náměstek primátora Českých Budějovic Miroslav Joch (ČSSD) vysvětlil, že projekt obsahoval pouze vizualizaci haly a nepodložený rozpočet. Koalice se bojí hlavně prodražení zakázky. Odkazuje třeba na pražský tunel Blanka nebo českobudějovické zkušenosti s rekonstrukcí zimního stadionu. Ten stál z původních 170 milionů 400, jak upřesnil Miroslav Joch.

Reportáž a vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Magistrát teď chce úplně změnit zadání soutěže na rekonstrukci sportovní haly. V úvahu připadá jen její zvýšení a vybudování nových šaten, bez přístavby druhé tréninkové haly. Sportovci nyní budou fungovat v určitém provizoriu. Volejbalisté tak nemohou pořádat mezinárodní akce, přestože se jich účastní. Termín rekonstrukce je zatím neznámý.

Budějovice odsouvají také další projekty, například plánovaný skatepark nebo centrum pro mladé. Na něj sice město dostalo 20milionovou dotaci, ta by ale pokryla jen necelých 40 procent nákladů.