Ústecký kraj už opět volně dýchá

Ústí nad Labem – Dnešním ránem je signál regulace v Ústeckém kraji odvolán. Koncentrace prachu v ovzduší totiž klesly. Regulace velkých zdrojů platila od pátku, meteorologové ji vyhlašují v okamžiku, kdy průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu překročí 150 mikrogramů na metr krychlový vzduchu. V Ústeckém kraji kvůli smogu i nadále platí signál upozornění. Informace přinesl Český hydrometeorologický ústav.

Nejhůře se dýchá obyvatelům Mostu

Čistota ovzduší v Ústeckém kraji není dobrá ani přes odvolání signálu regulace. Nejhorší je situace v Mostě, kde okamžité koncentrace prachu dosahují 130 mikrogramů na metr krychlový. Více než 100 mikrogramů měřicí stanice dnes ráno zaznamenaly i v Chomutově a v Děčíně.

Tuto zimu byl stav regulace v kraji vyhlášen již potřetí. Loňskou zimu proti tomu nebyla smogová regulace vyhlášena ani jednou. Lidé by v těchto dnech měli větrat jen krátce a intenzivně. Měli by také zvýšit přísun vitaminů, zejména vitaminu C, vyhýbat se zakouřeným prostorám a omezit tělesnou námahu.