Jihlavská nemocnice si konečně postaví nový pavilon

Jihlava - Jihlavská nemocnice se vzpamatovala z protestů lékařů a bude mít nový pavilon urgentní medicíny a intenzivní péče. Toto oddělení je v provozu už jen díky výjimce hygieniků. Kraj se stavbou za 300 milionů korun vyčkával, teď se rozhodl, že ji zaplatí. Hotova ale musí být nejpozději do dvou let. Oddělení jednotky intenzivní péče, kde jsou pacienti po operacích a ve velmi vážném stavu, nevyhovuje technickým ani hygienickým normám. V novém pavilonu bude i jednotka intenzivní péče pro infekční pacienty. V kraji Vysočina takové zařízení zatím chybí.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka má oddělení v první řadě problémy s prostorem, s výší stropů a s komplikacemi s tím spojenými, jako je kupříkladu cirkulace vzduchu. S problémy se potýká také další nevyhovující budova nemocnice - infekční oddělení. To si dokonce vysloužilo výjmku na provoz, především kvůli dezolátnímu stavu oken a dalšího vybavení.  „Co se týče JIP, byla nám udělena výjimka od krajské hygienické stanice,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná.

Podle zřizovatele Jihlavské nemocnice, jímž je kraj Vysočina, je jediným řešením výstavba nové budovy urgentní medicíny a intenzivní péče. Stavba byla odložena kvůli lékařským protestům. Teď kraj rozhodl, že budovu postaví za 300 milionů korun. „Jsme přesvědčeni, že termín dokončení stavby, tedy srpen 2012, naplníme,“ potvrdil mluvčí stavební společnosti Miroslav Fuks.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„Neradi bychom, aby se ta stavba prodloužila o půl roku,“ uvedl Běhounek. Podle mluvčí nemocnice se značně usnadní i manipulace s pacienty z vrtulníku. „Odpadne překládání pacientů z vrtulníku do sanitky a jejich převoz do nemocnice a bude zde návaznost na heliport,“ domnívá se Novotná.

Vizualizace stavby nového pavilonu nemocnice v Jihlavě
Zdroj: ČT24