Mecenáši ještě nevymřeli, muzeu v Písku darovali vzácné mince a tisky

Písek – Prácheňské muzeum v Písku získalo do své sbírky další vzácné mince a staré tisky. Cenné předměty přinesli dva místní občané. Historikům je předali s tím, že jde o jejich celoživotní sběratelské úsilí, které má teď potěšit další lidi. Hodnota darovaných věcí se pohybuje kolem milionu korun. Od dnešního dne je může vidět i veřejnost.

Majitel píseckého domu U Slona Jaromír Stach věnoval muzeu ze své soukromé knihovny téměř celou sbírku starých tisků. Jedná se o třicet svazků, pocházejících z období 1536–1848. Knihy byly vytištěny jak v českých tiskárnách, tak například v Norimberku, Basileji, Benátkách nebo Řezně. Nejstarším darovaným tiskem je Regiment zdraví od Johanna Koppa, který byl osobním lékařem císaře Ferdinanda I. Mezi dalšími unikáty je například fragment pergamenového listu z první poloviny 14. století nebo norimberská bible.

Jaromír Stach se už ale na vystavená díla nestačil přijít podívat. V lednu letošního roku náhle zemřel, v muzeu ho proto připomíná alespoň jeho portrét. Knihy získával od sběratelů, případně z antikvariátů a nechával je zrestaurovat. „To je důkaz, že mecenášství nevyhynulo,“ řekl ČT radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS).

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pětadevadesátiletá Marie Krátká-Venduláková, která již v minulosti obohatila písecké muzeum několika vzácnými předměty, věnovala muzeu 43 mincí a jednu medaili. Devět mincí je zlatých, rakousko-uherské provenience, a pocházejí z konce 19. století. Téměř všechny ostatní mince jsou stříbrné a jedná se opět o platidla z období vlády Františka Josefa I. a pak i Československé republiky.

Muzeum zřizuje kraj, dary tak ještě musí formálně přijmout krajští radní. Jde teprve o druhý hodnotný dar, který kraj dostal, prvním byla vila ve Veselí nad Lužnicí, kterou její majitel odkázal hlubocké zoologické zahradě.

  • Starý tisk zdroj: www.prachenskemuzeum.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2364/236350.jpg
  • Staré mince autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2364/236355.jpg