Novina si vymohla silnici i osvětlení

Novina (Sokolovsko) – Lidé v osadě Novina u Sokolova se po třiceti pěti letech zřejmě dočkají nové silnice i veřejného osvětlení. Aby dosáhli svého, museli pohrozit, že se od Sokolova odtrhnou. Novina leží asi dva kilometry od hranic města a žije v ní pouze několik desítek obyvatel. Ti se s nevyhovujícím stavem přístupové silnice dlouhodobě potýkají. Starosta Sokolova teď slíbil rychlou nápravu, podle něj by letos do oprav komunikace měly jít asi dva miliony korun z městské pokladny a možná i další peníze z jiných zdrojů.

Opravu silnice do okrajové části Sokolova zajistil na úřadech naposledy v roce 1975 otec pana Egera. Po 35 letech však městská silnice podle místních připomíná špatně udržovanou lesní cestu. „Ničíme si auto, ničíme si nervy, byli jsme nervózní. Já jsem astmatička, mám chronickou bronchitidu a musím jezdit na kontroly na plicní,“ uvedla obyvatelka Noviny Anna Egerová. Rozzlobení obyvatelé sepsali petici a žádali Sokolov, aby malá osada mohla přejít pod správu radnice v nedaleké Březové. Líbilo se jim, jak se radnice na Březové stará o své osady. „Třeba na Lobzích jsou jenom čtyři baráky, ale osvětlení a silnice jsou udělané. Dokonce tam mají i březovský amplion přes satelit,“ doplnil Milan Eger z Noviny. Starosta Březové Miroslav Bouda (nez.) by s připojení nebránil: „V každém případě jsme připraveni těm lidem pomoct.“

Starosta Sokolova Zdeněk Berka (ČSSD) přiznává, že politici organizovali velké investiční akce v centrální části města a problémy obyvatel Noviny odsouvali. Petice je ale přinutila, aby začali situaci řešit. „My jsme je vyslyšeli a slíbili jsme jim to. Já jsem se tam byl osobně už dvakrát podívat. A je to dobře, protože jsem poznal, kde ta Novina je a jak to tam vlastně vypadá. Je to krásný kus Sokolova,“ prohlásil starosta Berka. Pracovníci technických služeb už podél silnice vykáceli náletové stromy a vyčistili příkopy, centrum obce rozzáří deset nových lamp. Na opravu silnice radnice sehnala 3 miliony korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Starosta Sokolova předpokládá, že opravy silnice i veřejného osvětlení dokončí stavební firmy nejpozději v září.

Lidé v osadě Novina u Sokolova se po třiceti pěti letech zřejmě dočkají nové silnice i veřejného osvětlení.
Zdroj: ČT24