Čachry s krajským grantem ohrožují neziskovku Čmelák

Liberec - Liberecká neziskovka Čmelák, ve které figuruje primátor Liberce Jan Korytář, musí vysvětlovat, jak naložila s grantem od Libereckého kraje. Dvě stě padesát tisíc korun se totiž objevilo na jiném účtu, než ukládaly podmínky pro přidělení peněz. Celou částku teď musí společnost vrátit zpátky do krajské kasy.

Grant ve výši dvě stě padesáti tisíc korun získala nezisková organizace Čmelák na vzdělávací kurzy pro zvýšení konkurenceschopnosti. Místo toho se ale částka objevila na provozním účtu sdružení a tím došlo k porušení rozpočtové kázně. „Oni toto pochybení zhruba po dvaceti dnech zjistili a tuto nesrovnalost nahlásili,“ uvádí liberecký radní pro regionální rozvoj Vít Příkaský.

Čmelák teď má celou částku vrátit. Podle libereckého primátora, který neziskovku zakládal a doteď stojí v jejím čele, je ale postup kraje příliš tvrdý. „Myslím si, že EU ani kraji nevznikla žádná škoda. Šlo o procedurální pochybení,“ vysvětluje liberecký primátor Jan Korytář.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Prominutí sankce zamítli zastupitelé napříč politickými stranami. Jde podle nich o zásadní pochybení. Podle některých navíc neziskovka peníze převedla úmyslně, aby na čas vyřešila finanční problémy. „Pokud to bylo na provozním účtu a ty peníze byly použity na provoz, tak to se nesmí stát,“ říká opoziční zastupitel Radim Zika. „Je možné, že účetní část peněz použila na provoz, ale určitě to nešlo na nějakou soukromou akci,“ hájí se Jan Korytář. „Pokud by starosta nějaké obce poslal dotační peníze na nějaký jiný účet, tak by to mohlo vést až k trestnímu stíhání. Já to nepovažuji za malichernost,“ upozorňuje opoziční zastupitel Martin Půta.

Pro prominutí sankce hlasovali jen čtyři z pětačtyřiceti zastupitelů. Přesto se liberecký primátor nevzdává a chce návrh předložit znovu.