Z domů pro neplatiče v ústecké Matiční ulici zbyly holé zdi

Ústí nad Labem – Poslední nájemníci opustili obecní domy pro neplatiče v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Město teď řeší, co s lokalitou dál. Jednou z možností je pozemky prodat soukromému investorovi a domy zbourat. Poslední dvě rodiny domy opustily před týdnem. Radnice roky využívala toho, že lidem končily nájemní smlouvy a postupně je stěhovala jinam.

Nyní bude ústecká radnice hlídat, aby domy definitivně nerozkradli zloději kovů, jak podotkl náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řericha (ODS). „V současné době máme v této lokalitě šest kamer,“ informoval ředitel Městské policie Ústí nad Labem Pavel Bakule.

Před třinácti lety vyvrcholily dlouhodobé spory starousedlíků s neplatiči tím, že město oddělilo domy keramickým plotem. Po protestech ochránců lidských práv a intervenci vlády dala radnice plot pryč. Za 10 milionů korun poskytnutých státem vykoupila od starousedlíků domy, vybudovala hřiště a zřídila policejní služebnu. Ta už je ale také zavřená, protože došlo k poklesu přestupků, jak informoval Pavel Bakule.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

S opravou domů město nepočítá. Vyjednává s investorem, který by koupil pozemky a nechal domy zbourat.