Na český konzulát jsou stížnosti

České Budějovice – Jihočeská centrála cestovního ruchu si oficiálně stěžuje na český konzulát ve Lvově na Ukrajině, který začal omezovat vydávání turistických víz do Česka. Cestovatelé z Ukrajiny přitom patří mezi nejčastější návštěvníky jižních Čech. Podnikatelé už mluví o statisícových ztrátách. JCCR se významně podílí na vytváření podmínek a nástrojů pro rozvoj cestovního ruchu a kultury na území Jihočeského kraje, její členská základna se v současné době ustálila na počtu 10 měst a několika významných podnikatelů.

Jen dvacet víz na jednu cestovní kancelář týdně. Omezení, které přijal konzulát v ukrajinském Lvově, přinejmenším zvedlo ze židle představitele Jihočeské centrály cestovního ruchu. Přijede podle nich méně turistů. „Dnes už to sčítáme na řádově stovky pobytů,“ uvedla ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová. Ministerstvo zahraničí ale kritiku odmítá, víza podle něj není možné vydávat automaticky. „Právě u víz, která jsou vydávána pro cestovní kanceláře, často dochází k porušení vízových pravidel. Česká republika musí režim vydávání víz hlídat,“ potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Delegátka ukrajinské cestovní kanceláře Romana Ivančo však namítá: „Dvacet víz týdně, to je velmi málo, zájem o jižní Čechy je u nás větší. Takhle může přijet pouze jedna skupina.“

Konzulát ve Lvově může vydat maximálně 25 tisíc víz ročně. A další třeba ambasáda v Kyjevě. „Jde o rámcově desetitisíce víz, která musí být dostatečná pro Českou republiku,“ dodal Vít Kolář. Cestovní agentury a úředníci na jihu Čech s tím ale nesouhlasí. „Ukrajinci patří do Top Ten návštěvníků jižních Čech,“ prohlásila Pavla Konopová a zástupkyně cestovní agentury, průvodkyně Dagmar Bohdalová, doplnila: „My rušíme vstupy do zámku, my rušíme ubytování, my rušíme večeře, my rušíme degustace piva.“ Situace se navíc podle Jihočeské centrály cestovního ruchu i jednotlivých agentur bude dál zhoršovat, hlavní sezona v jižních Čechách totiž teprve začíná.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zástupci cestovních agentur teď chtějí jednat s ministerstvem zahraničí o posílení ukrajinského generálního konzulátu tak, aby zvládl zpracovat víc žádostí.