Investor nakonec stoletý dub v Prachaticích nepokácí, lázně posune

Prachatice – Petice proti kácení stoletých stromů slavila v Prachaticích úspěch, investor dnes radnici oznámil, že projekt na výstavbu lázeňského komplexu sv. Markéty pod libínských kopcem přepracuje a stromy zachová. To si ovšem vyžádá posun v termínech stavebních prací, letos se na místě bagry určitě neobjeví. Investor plánuje zahájení stavby lázeňského komplexu s aquaparkem za 350 milionů korun příští léto, v roce 2014 by se pak měl otevřít pro veřejnost.

Petici proti kácení vzrostlých stromů podepsaly v Prachaticích stovky lidí, vadilo jim hlavně to, že měl stavbě ustoupit i stoletý dub pyramidální. Právě u jeho kmene měla původně končit zeď budoucího komplexu. Ještě před měsícem projektanti tvrdili, že se stavba posunout nedá, teď ale změnili názor: „Dub pyramidální zůstane zachován, objekt hotelu bude jak situačně, tak výškově posunut,“ uvedl projektový manažer Jan Hesoun.

Ztráta tohoto stromu vadila místním nejvíc, poukazovali hlavně na jeho historickou hodnotu, protože na místě roste odhadem už 130 let. Nejde ale jen o tento letitý dub, původně mělo stavbě padnout za obět 24 stromů, podle nových plánů ale bude nutné pokácet jen šest. „Je to dobrá zpráva pro město i pro nás všechny,“ podotkl místostarosta Prachatic Robert Zeman (PP) a souhlasí s ním i vedoucí odboru životního prostředí Marie Peřinková, podle které je na místě plánované výstavby zeleň sice poměrně stará, ale zato kvalitní. Čím více stromů tedy zůstane zachováno, tím lépe.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)