Některé pražské radnice údajně investovaly do falešných dluhopisů

Praha - Firma Key Investments, které svěřily do správy své peníze radnice Prahy 6, 10 a 13 a některých dalších českých měst, zřejmě investovala část financí do neplatných dluhopisů. Problémové jsou cenné papíry firmy Via Chem Group. Jeden z akcionářů, firma Calpit Consultants, prý nedal k vydání dluhopisů souhlas. Radnice jsou aktuálním vývojem zaskočeny, Praha 6 předala celou věc právníkům. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes.

„Calpit Consultants je akcionářem Via Chemu od 11. února 2008 a od té doby neodsouhlasil žádné vydání dluhopisů,“ řekl deníku ředitel společnosti Miroslav Babej-Kmec. Souhlas valné hromady je podle stanov firmy i dle obchodního zákoníku podmínkou k tomu, aby firma vůbec mohla dluhopisy vydávat.

Dluhopisy Via Chemu jsou přitom vydané dvakrát - v roce 2008 (splatné za dva roky) a v roce 2010 splatné už tento týden. Podle Babeje-Kmece se valná hromada konala naposledy na konci roku 2009 a o dluhopisech vydaných loni se tam vůbec nejednalo. O těch vydaných v roce 2008 by pak Via Chem musel rozhodnout během prvních šesti týdnů roku. To byl ovládaný jediným akcionářem, firmou Euro Capital Alliance, v jejímž pozadí stojí právník odsouzený za finanční podvody Petr Sisák.

Miroslav Babej-Kmec:

„Minimálně u dluhopisů z roku 2010, tedy de iure, nejde o žádné cenné papíry. Myslím, že se tomu říká bezdůvodné obohacování. Zodpovídá za to management firmy, který emisní podmínky podepsal.“

Management firmy nyní podle MfD čítá jen dva lidi - otce Sisáka a otce bývalého šéfa firmy Martina Procházky. S médii však nekomunikují. Podle poslední účetní uzávěrky za rok 2009 dosáhl Via Chem celkové ztráty přes miliardu korun. „Nemáme žádné informace o hospodaření společnosti, jelikož nemáme zástupce ve statutárních orgánech a valná hromada se nekonala od konce roku 2009,“ dodal Babej-Kmec.

Firmě Key Investments svěřily Praha 6, 10 a 13 dohromady více než 600 milionů korun. Společnost ale nedávno změnila předmět podnikání a ukončila činnost obchodníka s cennými papíry. Radnice se tak obávají o své investice. „Je to hrozné, ale pořád věříme, že nám budou naše peníze vyplaceny zpátky,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Key Investments
Zdroj: ČT24