Propuštění zaměstnanci Jitony uspořádali smuteční pochod

Soběslav – Nábytkářská firma Jitona v Soběslavi propustila k dnešnímu dni 134 zaměstnanců a výrazně omezila výrobu. Důvodem je snaha vedení udržet další dva závody v Klatovech a Třebíči. Odbory a zaměstnanci ale s postupem firmy nesouhlasí. Jitona je navíc v Soběslavi jedním ze dvou největších zaměstnavatelů. Lidé proto uspořádali na rozloučenou alespoň smuteční průvod i se symbolickou rakví. Vyšli od závodu a skončili na soběslavském hřbitově, kde rakev zapálili.

Generální ředitel Martin Kovář zdůvodňuje omezení výroby v Soběslavi restrukturalizací celé firmy. Musí se podle něj přizpůsobit zdražování dřevotřísky, konkurenci výrobků z Asie a Pobaltí i nižším výnosům z prodeje do zahraničí. Většina výroby se proto přesune ze Soběslavi do závodů v Klatovech a Třebíči, kde se bude naopak počet zaměstnanců zvyšovat. „Jenom z pohledu kapacit nelze přenést Klatovy do Soběslavi, ale obráceně to lze,“ dodal.

Přibližně třetina zaměstnanců v soběslavském závodě zůstává

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Odbory ale tvrdí, že v soběslavském závodě by práce byla. Firma by ale podle nich nesměla odmítat zakázky, které zbývající závody nestíhaly. „Můj osobní názor je, že závod je asi připravený k prodeji, protože je na lukrativním místě,“ domnívá se předseda odborové organizace Jitona Třebíč Jiří Kovář. Generální ředitel to nevyloučil: „Samozřejmě v budoucnosti budeme usilovat o nějaké využití areálu, takže nevylučujeme ani prodej ani pronájem.“

Podle Jany Dvořákové z úřadu práce v Soběslavi je v mikroregionu Soběslavsko dlouhodobě nadprůměrná nezaměstnanost: „Pohybuje se zhruba kolem 11,5 procenta.“ Kdo tedy nenašel jiné zaměstnání, zamířil na úřad práce. O dávky v nezaměstnanosti by měli lidé požádat do pátku.

Výroba nábytku v soběslavské Jitoně
Zdroj: ČT24