Studenti stanovili světový rekord ve výrobě elektřiny lidskou silou

Tábor – Studentům z táborské stavební a strojní průmyslovky se povedl úctyhodný kousek, pomocí žentouru totiž vytočili 5,7 kilowatthodiny elektřiny, čímž ustanovili nový světový rekord ve výrobě elektrické energie lidskou silou během 24 hodin. Osmnáctiletí studenti třetího ročníku poháněli žentour vybavený převodovkou a dynamem, který napájel několik žárovek.

Dvojice studentů se u rukojetí střídaly po 30 vteřinách. „Chtěli jsme studentům ukázat, jak náročné je elektriku získat. Věříme, že se to tímhle experimentem, kdy sami viděli, jak málo energie za čtyřiadvacet hodin vyrobili, podařilo,“ uvedla zástupkyně ředitele Libuše Trávníčková. Za vyrobené množství elektřiny by totiž energetickým společnostem zaplatili pouhých 30 korun.

Na pokus o rekord se škola chystala několik měsíců. Původně s nápadem na podobný projekt přišel za Libuší Trávníčkovou její kamarád Jiří Navara, majitel penzionu, kde pokus o rekord probíhal. Ten měl k dispozici i žentour, který kdysi poháněla zvířata.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Skupina 60 studentů byla po 24 hodin pokusu rozdělena na dvě poloviny. Ty se u žentouru měnily po dvou hodinách. „Vždycky bylo 15 dvojic, které se u pohánění stroje střídaly, a dalších 15 dvojic odpočívalo,“ vysvětlila Trávníčková. Pro relaxaci v noci na dnešek zvolil každý student individuální formu. Někdo spal, někteří žáci tancovali a jiní třeba bubnovali na bubínky.

Pokus o vytvoření rekordu sledoval i zástupce agentury Dobrý den, správce databanky knihy českých rekordů. Množství vyrobené energie pak hlídal certifikovaný měřič. „Dnes ještě mají studenti volno, aby si trošku odpočinuli po tom výkonu. Ale od středy je už čeká běžná výuka,“ podotkla zástupkyně ředitele Trávníčková.