Policie byla na vandaly krátká a případy odložila

České Budějovice - Vandaly, kteří poškozují válečné hroby na Českokrumlovsku, policie nenašla. Případy proto po necelém roce vyšetřování odkládají a pachatelé tak zůstanou bez trestu. Zloději z hrobů kradli pamětní desky. Ničili také přístupové chodníky. Policisté dokonce pietní místa museli hlídat, aby zabránili další devastaci. Postižené obce nakonec musely hroby opravit na vlastní náklady.

Hromadný hrob se nachází u lesa nad Omlenicemi. Uprostřed pietního místa stojí kamenný pomník, který připomíná šedesát tři obětí transportu smrti mezi tábory v polské Osvětimi a rakouským Mauthausenem. Padesát let tady visely bronzové desky, od loňského srpna po nich zůstávají jen šrouby. „Je to obyčejný vandalismus, zloději se nestydí znesvětit ani takové místo,“ zlobí se starosta obce Omlenice Karel Holub.

Netřebický hromadný hrob skrývá čtyřicet šest obětí transportu. Zloději tamní památník poškodili hned dvakrát. Z povrchu ukradli kamenný chodník a odnesli si i původní bronzovou desku. Přitom poničil plot. Podle tamního starosty Jiřího Opekara je to velmi špatná vizitka dnešní doby. „Je to barbarství. O historii událostí transportů smrti se musí mluvit,“ zdůrazňuje zástupce sdružení dokumentujícího transporty smrti Zdeněk Krejsa. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policisté necelý rok po zlodějích pátrali. Objížděli sběrny, kontaktovali sběratele, pietní místa střídavě hlídali. Úspěšní ale nebyli. Vyšetřování proto ukončili. „Jednotlivé případy se nepodařilo objasnit, a proto byly odloženy,“ konstatuje mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková. 

V Netřebicích je teď na hrobě místo bronzové deska plastová. Poničený plot radnice opravila. Také v Omlenicích se po roce chystají na osazení nových desek. Vyrobili je tentokrát z keramiky a obecní pokladnu přišly na necelých padesát tisíc korun. „Peníze se nakonec našly, zaplatila to obec,“ říká starosta Karel Holub.  

Nové desky na pomník umístí radnice během dvou týdnů. Žádnou oficiální vzpomínkovou akci ale kvůli tomu obec nepřipravuje.