Památkáři žádají obnovu Petrovy boudy

Špindlerův Mlýn - Památkáři budou po společnosti Snowy Chalet požadovat, aby na hřebenech Krkonoš na místě vyhořelé Petrovy boudy vznikla replika původního objektu. Dnes to potvrdil ředitel josefovského územního odborného pracoviště Národního památkového úřadu (NPÚ) Oldřich Pešek. Jednatel společnosti Snowy Chalet Karel Janda řekl, že pro firmu je prioritou zajistit místo požáru. S památkáři je ale připraven jednat.

„Pro nás by bylo nejpřijatelnější, kdyby majitel obnovil na základech, které zůstaly, původní objekt, který by doplnil částmi původního interiéru, které se podařilo zachovat ve skladech,“ řekl Pešek. Podle něj Petrova bouda zůstává i po požáru nadále památkově chráněná. „Stále jsou tam hodnoty, které je nutné chránit, například místo, umístění objektu a dispozice,“ řekl Pešek.

Janda: Prvotní je uklidit místo požáru a zajistit zbytky stavby

Jednatel společnosti Snowy Chalet, které objekt Petrovy boudy patří, Karel Janda řekl, že v nejbližší době by se na místě požáru měl uskutečnit oficiální kontrolní den se zástupci veškerých dotčených orgánů, včetně Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a památkářů. Dnes se na místě sešel se zástupci špindlerovské radnice. „Nyní je pro nás prioritou úklid požářiště a zajištění kamenných zbytků stavby. Začali jsme s oplocováním celého komplexu, které je již ze tří čtvrtin dokončené,“ řekl Janda.

O požadavku památkářů na vybudování repliky Petrovy boudy Janda ví podle svých slov pouze z médií. „Petrova bouda byla postavena v roce 1811, několikrát měnila svou podobu a prošla vývojem. Proto je nutné říct, jakou repliku, ale jednáním se rozhodně nebráníme,“ řekl Janda.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Požár boudy zřejmě někdo založil úmyslně

Petrova bouda shořela v pondělí 1. srpna. Z celého komplexu tří objektů se podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči oznámili, že požár boudy pravděpodobně někdo úmyslně založil. Při čtvrtečním ohledání sutin označil policejní pes čtyři místa, kde by mohly být chemické látky. Z označených míst policejní technici zajistili ohořelou suť, kterou zaslali na expertizy. „Výsledky dosud nemáme k dispozici, nejdříve by mohly být koncem příštího týdne,“ řekla mluvčí trutnovské policie. 

Česká televize v neděli uvedla, že podnikatel Vladimír Kovář, který je faktickým majitelem objektu, těsně před požárem zastavil práci architektů, kteří připravovali rekonstrukci boudy. „Bylo mi jasné, že už o to nemá zájem a že prý neví, jestli by na to měl s dotačními úředníky stejný názor,“ řekla České televizi Zuzana Hamanová, která s manželem připravovala projekt na opravu objektu, na který měly být použité peníze z norských fondů. Kvůli špatnému stavu objektu zahájila s firmou Snowy Chalet vrchlabská radnice správní řízení. Firmě hrozila v případě, že objekt do dvou měsíců nezajistí proti vlhkosti a větru, pokuta až dva miliony korun. Objevují se tak spekulace o úmyslném zapálení celé budovy.   

Petrova bouda, která leží v nadmořské výšce 1 288 metrů nad mořem, byla od roku 2008 pro turisty uzavřená. Objekt v posledních letech poškodilo vlhko a vandalové. Podle některých odborníků stavbě hrozilo kvůli špatnému technickému stavu zřícení.

Vydáno pod