Hrad Bečov vydal další poklad - stříbrné mince a stoleté šampaňské

Bečov - Hrad Bečov na Karlovarsku vydal další historické stopy, které sahají až do doby relikviáře svatého Maura. Archeologové objevili při rekonstrukci hradu místa, kam poslední majitelé šlechtici po válce schovali cenné předměty. Hodnota nálezů jde do stovek tisíc korun, pro hrad je ale nevyčíslitelná. Správa hradu nevylučuje, že podobných pokladů bude v okolí ještě mnohem víc. Nově nalezené předměty se po prozkoumání stanou součástí expozice.

Významný objev obsahuje stříbrné mince, pravděpodobně groše ze 16. století, a především unikátní skrýše archivních vín, koňaku a šampaňského z konce 19. století. „Je to pro nás velké překvapení, láhve se nacházely v několikacentimetrové hloubce přímo pod povrchem,“ neskrývá nadšení archeolog Filip Prekop. Podle kastelána Tomášre Wizovského má nález pro hrad obrovskou cenu, protože doplňuje poznání příběhu relikviáře svatého Maura.

Místo nálezu pokladu na Bečově
Zdroj: ČT24

Stejné lahve byly objeveny už před 26 lety. Poslední majitelé hradu jich více než 130 ukryli na konci druhé světové války společně s relikviářem. „Podle prvotního ohledání je zřejmé, že dnešní archeologický nález má přímou souvislost s příběhem svatého Maura, protože lahve, etikety a jejich časové značení jsou identické,“ potvrdil ČT24 kastelán.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Relikviář Bečov proslavil

Zatímco nové poklady na hradě objevili náhodou, po relikviáři pátrali kriminalisté cíleně několik dní. Jeho nález městečko Bečov světově proslavil. Může za to i lákavý příběh - vzácnou zlacenou truhlu našli kriminalisté pod podlahou hradní kaple v poledne 5. listopadu 1985.

Na stopu je dovedl americký obchodník Danny Douglas, který chtěl pro potomky rodu Beaufortů koupit od Československa neznámý předmět. Rodinu nejspíš vylekala zpráva o výskytu dřevomorky. „To mohlo vést k tomu, aby začali aktivně sledovat situaci a hledat nějaký způsob jak předejít tomu nalezení, “domnívá se úředník památkové péče v letech 1976 – 1982 Vladimír Kajlík. Nakonec však k výměnnému obchodu nedošlo a nalezený relikviář zůstal v Československu.