Krkonošská nemocnice vypověděla smlouvu VOZP

Vrchlabí – Klienti Vojenské zdravotní pojišťovny (VOZP) by měli být při krkonošských túrách obezřetní. Nemocnice ve Vrchlabí, kde většinou končí lidé poranění v horách, totiž této pojišťovně vypověděla smlouvu a jejím klientům bude poskytovat jen nejnutnější péči. Za vše ostatní bude třeba zaplatit ze svého. Vedení nemocnice tvrdí, že na léčbu pojištěnců VOZP musí doplácet.

Vrchlabská Česko-německá horská nemocnice Krkonoše a Vojenská zdravotní pojišťovna se rozkmotřily po jednání o výši úhrad. „Pojišťovna nám nabízela ve své úhradové vyhlášce ohodnocení bodu tak nízké, že bychom léčili pod náklady nemocnice,“ zdůvodnil vypovězení smlouvy jednatel nemocnice Jaroslav Fiala. Klienti VOZP podle Fialy představují asi osm procent výkonů vrchlabských lékařů.

Ukončení spolupráce se týká vrchlabských občanů i krkonošských turistů. Vedení města z vypovězení smlouvy nemá radost. „Není to dobrá zpráva pro turisty ani občany města Vrchlabí. Z hlediska občanů města Vrchlabí dochází ke ztrátě dostupnosti zdravotní péče,“ poukázal vrchlabský starosta Jan Sobotka.

Podle mediálního a marketingového manažera VOZP Richarda Medka ale není situace tak zlá, pacienti mohou dojet do některé z nemocnic v okolí. „Ať už je to v Trutnově, ve Dvoře Králové nebo v Jilemnici,“ upřesnil.

Úplně bez pomoci klienti Vojenské zdravotní pojišťovny nezůstanou ani ve Vrchlabí. V kritických případech je lékaři nemocnice přes ukončení spolupráce s pojišťovnou musí ošetřit.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)