Přerovská opozice volá po novém vedení města

Přerov - Vedení města Přerova by mělo odstoupit. Myslí si to opoziční strana Společně pro Přerov, která k takovému kroku politiky vyzvala na jednání zastupitelstva. Řada radních včetně primátora a senátora Jiřího Lajtocha totiž čelí podezření z manipulace s veřejnými zakázkami. Snaze o odvolání však kontroverzní politici zatím odolávají. Podle slov primátora nebudou radní nijak reagovat, dokud nebude znám výsledek vyšetřování.

Na začátku byly dvě zakázky – přestavba domova důchodců a rekonstrukce zimního stadionu. Dnes za ně hrozí 13 lidem z přerovského magistrátu až několikaleté tresty vězení. Obvinění politických špiček města vyvolalo na radnici doslova zemětřesení, které vyvrcholilo žádostí opozice o jejich odstoupení. „Důvodem jsou veřejné zakázky, ale i objektivní stav hospodaření města. Jsou to dluhy, podivná rekonstrukce úřadu za 10 milionů a tak dále,“ vyjádřil se opoziční zastupitel Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

„Necítím potřebu odstupovat. Pan Puchalský nezná ani obvinění, zbytečně politizuje tuto záležitost a škodí městu Přerovu,“ reagoval primátor města Přerova a senátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Podle policie se provinit měli dva úředníci a především pak členové bývalé Rady města. V ní sedělo šest radních za ODS a pět za ČSSD. 

Někteří z obviněných se už dříve nechali slyšet, že nesrovnalosti v zakázkách a nadstandardní vztahy s firmou, která měla obě stavby na starost, nejsou záležitostí všech členů bývalé rady města. „Mám trošku pocit, že jsem byla spláchnuta kolektivní vinou,“ vyjádřila se bývalá členka Rady města Přerova Elena Grambličková (ODS).

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ve snaze o odvolání vedení města však strana Společně pro Přerov zůstala téměř osamocena. Většina zástupců ostatních stran zatím vyčkává, jak se situace vyvine. „My se nepřidáme k ničemu, co známe jen z novinových titulků. Počkáme, jak dopadne vyšetřování,“ uvedl náměstek primátora města Přerova Dušan Hluzín (TOP 09). „Ctíme presumpci neviny do doby, než rozhodne soud,“ řekl také zastupitel města Tomáš Dostál (KDU-ČSL).

Ke Společně pro Přerov se mohou přidat pouze Věci veřejné, ačkoli nechtějí vyšetřované samy odvolávat. „Minimálně lidé, kteří jsou do toho zapojeni, by měli sami odstoupit a přenechat místo jiným,“ uvedl předseda přerovského klubu Věcí veřejných Jiří Kohout.