Na dopravu najde Liberecký kraj peníze i bez státního příspěvku

Liberec – Regionální vlaky a autobusy budou v Libereckém kraji příští rok jezdit v témže rozsahu jako letos. Kraj, který trápí vysoká nezaměstnanost v některých oblastech, výkony dopravcům zaplatí, i kdyby stát skutečně snížil svůj příspěvek, který regionům pomáhá s placením regionálních železnic. Vedení kraje je přesvědčeno, že případné omezení veřejné dopravy by přispělo k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti, uvedl náměstek hejtmana Martin Sepp. Pokud skutečně dostanou kraje nižší dotaci na regionální dopravu, omezí kraj investice na úkor zachování provozu.

Liberecký kraj má podle memoranda, které s kraji předloni uzavřela vláda Jana Fischera, dostávat na dopravu 90 milionů korun ročně. Představitelé regionu odhadují, že po případném snížení účelové dotace by od státu dostal pouze 70 milionů, zbylých dvacet milionů by musel kraj zaplatit ze svého. „Museli bychom je najít v rozpočtu, zřejmě by to bylo na úkor investic,“ přiznal radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa. Upozornil, že nejistota ohledně státní dotace značně komplikuje přípravu rozpočtu na příští rok.

Liberecký kraj objednává železniční, autobusovou a také tramvajovou regionální dopravu. Nejvíce výkonů pro něj zajišťují autobusoví dopravci, kteří za rok najezdí 13 milionů kilometrů. Čtyři dopravci na železnici ujedou necelé čtyři miliony kilometrů, další milion naježděných kilometrů spolykají tramvaje na meziměstské trati z Liberce do Jablonce nad Nisou. Veřejná doprava v kraji bude letos podle odhadů stát kolem 550 milionů korun. Zachování jejího rozsahu je podle náměstka Seppa klíčová zejména pro ekonomicky slabé oblasti jako je Frýdlantsko nebo Tanvaldsko.

Vláda letos v červenci schválila snížení účelové dotace, kterou platí krajům, aby kompenzovala jejich povinnost platit regionální vlaky, aniž by se zvýšily příjmy, které dostávají regiony z daní, z 2,6 miliardy na rovné 2 miliardy, které si jednotlivé kraje rozdělí. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že memorandum, které mělo peníze regionům zaručit, není právně závazné. Hejtmani na to ale mají opačný názor, pokud vláda své rozhodnutí nezmění, chtějí se o peníze soudit.