V ZOO Dvůr Králové se narodila vzácná pralesní žirafa okapi

Dvůr Králové nad Labem - V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku se dnes ve dvě hodiny ráno narodilo mládě vzácné pralesní žirafy okapi. Dvorská zoo žirafy okapi chová jako jediná v Česku a dnes narozené mládě je druhým v pořadí. První žirafa okapi se v zoo narodila v září 2008. V ČR okapi chová jen Dvůr Králové.

Okapi patří mezi sudokopytníky a přežvýkavce. Je to jediný žijící druh příbuzný žirafě a navíc jediný v současnosti žijící pozůstatek prastaré podčeledi krátkokrkých třetihorních žiraf. Okapi žije v několika málo pralesních oblastech severovýchodní části Konga a jejich počet ve volné přírodě se odhaduje na 10 tisíc jedinců.

Mládě při narození podle odhadu chovatelů vážilo asi 15 kilogramů. Lidé jej mohou vidět prostřednictvím přenosu na obrazovce v pavilonu v zoo nebo se podívat na on-line přenos na webu Českého rozhlasu. Přímo ve výběhu by se mládě návštěvníkům mohlo ukázat příští týden, uvedla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Dvorská zoo chová okapi od roku 2004. Nynější mládě má samice Etana a samec Ahadi, kterým se před třemi lety narodil ještě samec Ewang. Celkem ve dvorské zoo žijí jen čtyři žirafy okapi, tedy pouze tato žirafí rodinka.