Cyklostezka na původní trati do Hostašovic zřejmě nevznikne

Nový Jičín – Nová cyklostezka vedoucí po původní železniční trati z Nového Jičína do Hostašovic zřejmě nevznikne. Správa železniční dopravní cesty totiž obcím nabídla dvě varianty, buď pronájem, nebo prodej. Většina obcí ale nesouhlasí ani s výší navrhovaného nájemného ani s cenou za pozemky. SŽDC se ovšem hájí, že miliony po obcích požaduje na základě platných vyhlášek a posudků.

Trať do Hostašovic zničily před dvěma lety bleskové povodně. Až do léta přitom platil původní slib, že v rámci privatizace dostane svazek pěti obcí pozemky zdarma. Nedávno ale Správa železniční dopravní cesty otočila a s odvoláním na evropské právo chce za pozemky peníze. „Přeci jen musíme vystupovat z pozice hospodáře s majetkem státu a i přes určité slevové koeficienty to vždy není možné nastavit tak, aby to bylo optimální pro všechny strany,“ uvedl mluvčí správy Pavel Halla. 

Starosta Hostašovic Zdeněk Kelnar ovšem upozorňuje, že má obec rozpočet pouze osm milionů korun ročně: „Máme tady zájem spíše udělat vodovod a jiné věci než se podílet na pronájmu zrušené trati.“ Podobný názor mají také v Hodslavicích. Vedení Nového Jičína se definitivně rozhodne až v říjnu, i tam ale vládne pesimismus. Podle místostarosty města Přemysla Kramoliše je snahou vedení získat celou bývalou železnici zadarmo nebo za nějakou symbolicou cenu. 

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podzimní termín pro podání projektu na stavbu cyklostezky k evropským fondům už radnice nestihnou. Zdali se jednání opět rozběhnou, závisí na tom, jestli bude SŽDC ochotna zlevnit. V malých obcích už tomu ale nevěří.