V Holubově vysvětili zcela novou kapli

Holubov - V Holubově na Českokrumlovsku vysvětil českobudějovický biskup novou kapli. Výjimečná je tím, že je zcela nově vystavěná, protože v dnešní době se kaple spíše opravují. Tato stála dva miliony a zaplatili je místní obyvatelé a sponzoři. Její základní kámen posvětil papež.

Na svěcení nově postavené kaple přišly ale stovky lidí. Je to vůbec první církevní stavba v celé historii obce. "Uspořádali jsme veřejnou sbírku, kde se vybralo asi 260 tisíc a oslovili jsme sponzory z naší obce i přálelé Holubova, kteří přispěli,“ uvedl starosta obce Jaroslav Franěk.

Úplně nové kaple se za posledních deset let na jihu Čech světily jen dvě. Tahle je výjimečná i tím, že její základní kámen posvětil při své návštěvě Čech papež Benedikt XVI. Kaple je postavena ze dřeva, ale také granulitu, tedy horniny, která tvoří skalní podklad celého Křemežska.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

„Chceme tady dělat svatby, poslední rozloučení. Už tu máme i dvě rodiny, které chtějí pokřtít děti,“ podotkl starosta.  Kaple je zasvěcena svaté Anežce české a to zrovna v roce, kdy si češi připomínají 800 let od jejího narození.