Pražská zoo se slavnostně rozloučila s Mojou

Praha – Veřejnost se dnes v pražské zoologické zahradě rozloučila s gorilou Mojou, která v polovině října odjede do španělského přírodního parku Cabárceno. Na dnešní slavnosti dostala Moja na cestu speciální pas a přání štěstí. Rozlučky se zúčastnila i zpěvačka Lucie Bílá.

Moja změní jméno na Mojito, lidé ji uvidí ještě celý příští týden a část týdne dalšího, pak bude letecky přepravena do nového bydliště. Termín odchodu na první polovinu října je nastaven kvůli březosti gorily Bikiry, která očekává potomka někdy na konci roku. Chovatelé chtějí Moju odvézt s dostatečným časovým předstihem.

Mojin nový domov leží na severu Španělska a vznikl asi před 20 lety. Ředitel Bobek přiznal, že Moju už ani nepokládá za zvíře, ale téměř za součást vlastní rodiny. Podmínky ve španělské zahradě si byl osobně prověřit a byl spokojen.

Zoo nesmutní, v Mojině odchodu spatřuje příležitost

„Jsem rád, že odchází. Je ve věku, kdy by se měla zaučit v nové zahradě. Místo, kam se stěhuje, je naprosto ideální, a čeká ji samec z volné přírody, což je pro Moju, která je geneticky po Evropě provázaná, dobré, když s ním bude mít mládě, to je největší moje přání. Má tam další dvě samice, je to tam ideální,“ shrnul chovatel Marek Ždánský, který Moju ve věku dvou let zachránil před utopením.

Moja patří k poddruhu goril nížinných. Odhaduje se, že jich na světě žije asi 100 000. Ohroženy jsou především kácením pralesů. Sedmiletá samička se narodila 13. prosince 2004. Na svět ji přivedla Kijivu, kterou pražská zoo získala z Austrálie; otec Richard přišel z Británie. Dlouho nebylo známo její pohlaví, s jistotou ho určil až rozbor DNA, který provedla specializovaná laboratoř v lednu 2006. Jméno Moja znamená ve svahilštině „první“.

Kurátor savců Pavel Brandl řekl, že z odchodu Moji jako chovatel smutný není a ani být nemůže, protože smyslem jeho práce je, aby se zvířata v zoo rozmnožovala a dostávala se do dalších zoo a měla svá mláďata. „Jsem naopak rád, že první v Česku narozená gorila dostává šanci jít do vlastní skupiny a mít vlastní mláďata,“ doplnil.

Prostřednictvím videozáznamu popřála Moje hodně štěstí její kmotra Dagmar Havlová. Zpěvačka Lucie Bílá, která na slavnosti pokřtila kalendář s Mojou na rok 2012, přiznala, že je jí trochu líto, že Moja opouští Prahu. „Jde za mužským, takže jí přeju lásku, co hory přenáší,“ řekla. Bílá načetla na CD pohádky o Moje, které napsal ředitel zoo Miroslav Bobek. Koupí CD, stejně jako trička s portrétem Moji mohou lidé přispívat na záchranu goril ve volné přírodě.

Gorila Moja
Zdroj: Tomáš Adamec/Zoo Praha