Pivovar v Lobči na Kokořínsku opět ožívá

Lobeč (Kokořínsko) – V rámci Světového dne architektury mohli v neděli obyvatelé třiceti měst spolu s odborníky objevovat výjimečnost nejrůznějších tuzemských staveb. Jednou z nich je i pivovar v Lobči na Kokořínsku. Industriální památku ze 16. století totiž zachránila před zkázou skupina mladých architektů.

Pivovar v Lobči je poprvé připomínán kolem roku 1540, avšak svou současnou podobu získal v 19. století. Největší slávu pak pivovar zažil v období první republiky. Pivo se zde ale následně vařit přestalo a stavba chátrala neuvěřitelných šedesát let. Teď o záchranu unikátní průmyslové památky bojuje skupina mladých architektů.

Skupina těchto nadšenců už z místa vyvezla tuny odpadu a opravila polovinu střech. Zanedlouho se díky dotacím rozjede také generální rekonstrukce za celkem sto milionů korun. Vzniknout tu má kulturně turistické centrum. „Rádi bychom tady znovu obnovili výrobu piva, takže by tady měl vzniknout pivovar s restaurací, potom výstavní plochy, plochy pro expozici, prostor pro konání společenských akcí, konferencí či přednášek,“ konstatuje architekt o. s. Pivovar Lobeč Pavel Prouza.

Kompletně zrekonstruovaný pivovar se otevře na jaře roku 2013, jako jeden z bodů mezinárodní sítě stezek evropského industriálního dědictví. Už nyní si ale návštěvníci mohli spolu s architekty prohlédnout některá místa, kam se normálně není možné podívat. Jedním takovým místem je například sladovna ze 17. století nebo nejhodnotnější prostor renesančního humna, které sloužilo k namáčení a klíčení sladovnického ječmene.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)