Sídlo filozofické fakulty v Olomouci projde rozsáhlou rekonstrukcí

Olomouc – Hlavní budovu Filozofické fakulty UP v Olomouci čeká rozsáhlá rekonstrukce. Univerzita na ni získala dotaci z ministerstva školství ve výši 240 milionů korun. Práce však zřejmě začnou až v roce 2013, fakulta do té doby musí vymyslet, kam dočasně přemístí své katedry. „Budova je v havarijním stavu, musí se kompletně opravit. Půjde o rekonstrukci fasády, vnitřních prostor i veškerých sítí. Výuka během stavby tam určitě nebude možná,“ uvedl děkan fakulty Jiří Lach.

Na fakultě teď studuje zhruba šest tisíc posluchačů a sídlí v šesti různých budovách. „V roce 2013 by už měla být volná budova na třídě Svobody, kde nyní sídlí část přírodovědecké fakulty a fakulty zdravotnických věd. Pokud by nevyšla tato varianta, zřejmě se obrátíme o pomoc na kraj, zda nemá volnou některou školní budovu,“ uvedl děkan. 

První etapa rekonstrukce budovy v Křížovského 10 skončila v roce 2007. Tehdejší rekonstrukce se týkala půdních prostor, kde vznikly nové učebny pro germanistiku, slavistiku a pracoviště audiovizuální techniky. Fakulta už dokončila i částečné opravy v budově Křížkovského 14. „Do těchto zrevitalizovaných prostor se od 3. října přesunula katedra žurnalistiky, která léta působila v nevyhovujícím objektu na Wurmově ulici. Některé stavební práce byly provedeny také v podkroví objektu na ulici Křížkovského 12. Letošní léto bylo tedy pro fakultu obdobím budování a stěhování,“ uvedla tajemnice Jiřina Menšíková.     

Filozofická fakulta se snaží získat mimo jiné peníze z EU. Pokud uspěje, bude moci opravit celé objekty v Křížkovského ulici 12 a 14. Mohlo by to znamenat, že kolem roku 2015 by fakulta měla přímo v centru Olomouce špičkově vybavená pracoviště filologického kampusu.   

Budovy pro svůj rozvoj ale potřebují i další fakulty univerzity. Začala dostavba teoretických ústavů lékařské fakulty a připravuje se výstavba nového výzkumně-vzdělávacího centra ve dvorním traktu stávající budovy pedagogické fakulty.