Kampaň 'Neriskuj to' dětem: Když už sportujete, noste chrániče

Praha - Na špatnou fyzickou kondici dětí má upozornit kampaň Neriskuj to, která tento týden odstartovala v Česku. Chce upozornit na to, že neobratné děti se dokáží zranit i při banálním pádu. Zásluhu na tom má podle odborníků hlavně rodina, děti by si totiž měly na sport zvykat už odmalička.

Dnešní školáci jsou na tom s obratností stále hůř. Podle odborníků za zhoršenou fyzickou kondici dětí může dnešní doba, rodiče nemají kvůli práci na děti čas a sporty se omezily hlavně na kroužky mimo školu. Dvě hodiny tělesné výchovy týdně potom dětem fyzickou kondici nezvýší. S omezeným pohybem pak souvisí i obezita. Nadváhu má každé šesté dítě na 1. stupni základní školy.  

Pokud děti nezačnou s pohybem už v útlém věku, chybí jim později obratnost a koordinace. Přitom více než polovina z téměř pěti set tisíc všech úrazů dětí, které čeští lékaři ročně ošetří, souvisí s pádem, každý čtvrtý končí zlomeninou. „Neorganizované pouliční sporty jako kolečkové brusle, skateboard apod. vyžadují rovnováhu, a když nemáte svalové a koordinační vybavení, tak je pádů daleko víc,“ říká Pavel Šulc z Centra úrazové prevence FN Motol. Kampaň Neriskuj to proto hlavně kvůli neobratnosti děti vyzývá, aby, když už sportují, používaly helmy a chrániče.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)