Šumava už netáhne, přichází o turisty

Šumava - Zájem turistů o Šumavu je čím dál nižší - potvrdila to letošní čísla. Sezona byla podle většiny místních podnikatelů znovu horší než v předchozích letech. Naopak napilno měli záchranáři, počet zásahů narostl oproti loňsku o třetinu.

I v těch nejatraktivnějších místech našli lidé letos volné pokoje i v hlavní sezóně. Majitelé šumavských penzionů a hotelů už nemohou spoléhat na náhodné rekreanty, musí si hýčkat stálou klientelu. „Dovyplnit barák nám pomáhají také dětské tábory,“ říká František Strnad, majitel hotelu v Železné Rudě.

Nižší návštěvnost, v porovnání s loňským rokem, registrují také skoro všechna informační centra národního parku Šumava. „Do našeho nejnavštěvovanějšího informačního střediska na Kvildě letos zavítalo o pět tisíc turistů méně než loni,“ potvrzuje mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Letošní turistickou sezonu na Šumavě nakonec zachraňovalo září. „Když se udělalo pěkné počasí, lidé toho využili a bylo prakticky nemožné sehnat ubytování,“ podotýká Václav Vostradovský, starosta Kvildy.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Přestože návštěvnost Šumavy je rok od roku nižší, vytíženost horské služby naopak stoupá. Od května do této doby záchranáři evidují 351 výjezdů. To je podle jejich náčelníka Michala Janďury o 33 procent více než v minulém roce za stejné období.

Všichni podnikatelé na Šumavě doufají, že více návštěvníků přitáhne nadcházející zimní sezona, která čím dříve začne, tím lépe. Hotely, které jsou nyní vesměs prázdné, se začnou opět plnit až s prvním sněhem. Ta pravá zimní sezona začně ale až v polovině prosince.