Zloději vykradli výstavu v Napajedlích

Napajedla (Zlínsko) – Dosud neznámý pachatel během úterý vykradl tematickou výstavu „Afrika“ na zámku v Napajedlích na Zlínsku. Policie prozatím nechce uvést podrobnosti, případem se však začali zabývat zástupci Zoologické zahrady ve Dvoře Králové, odkud bylo zapůjčeno několik desítek exponátů. Podle mluvčí ZOO Jany Myslivečkové byly všechny předměty propůjčeny na základě smlouvy a řádně pojištěny.

„Šlo například o předměty, které se u nás používají k výuce,“ řekla mluvčí. Předměty s ohledem na policejní vyšetřování konkrétněji nespecifikovala. Exponáty zoo podle ní na výstavu zapůjčila na základě smlouvy. „Předměty byly také řádně pojištěny a v případě škody bude zoo vše plně uhrazeno,“ dodala.

Výstava byla na zámku otevřena 1. července. Expozici podle internetové prezentace tvoří velkoformátové fotografie, domorodé výrobky, preparovaná zvířata, jejich kůže či rohy. Jsou na ní i stavby, například hliněná stavba charakteristická pro západní Afriku či domorodé chýše typické pro jižní část Etiopie. Výstavu podle údajů na webu pořádá Rudolf Švaříček a cestovní kancelář Livingstone.