Nový Bor bude od Nového roku bez výherních automatů

Nový Bor (Českolipsko) - Výherní automaty a videoterminály v Novém Boru na Českolipsku skončí. Zastupitelé dnes schválili obecně závaznou vyhlášku, která jejich provozování na území města zakazuje. Začne platit na začátku příštího roku. Po jednání zastupitelstva to řekla mluvčí městského úřadu Jana Maněnová. Automaty v Novém Boru sehrály roli při letošním útoku skupinky místních Romů na hosty v jednom z barů. Útok skončil zraněním tří lidí.

Navržená vyhláška měla mezi zastupiteli širokou podporu. Kromě jednoho, který se zdržel, pro ni zdvedlo ruku všech zbylých 20. Vyhláška o zákazu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na území města nabude účinnosti 1. ledna 2012. „Už v této chvíli nebudou žádné nové smlouvy uzavírány,“ dodala Maněnová. 

Výherních zařízení byla na podzim ve dvanáctitisícovém městě necelá stovka. Lze je najít na zhruba dvou desítkách míst. Jejich počet však letos postupně klesá. „Nebyla ani vydávána povolení na provozování nových,“ dodala Maněnová.

Automaty byly rozbuškou k incidentu z letošního srpna, kdy v baru Pivní pomoc skupinka novoborských Romů napadla mačetami a obušky několik hostů a tři z nich zranila. Dva romští mladíci totiž před útokem chtěli na automatech hrát, servírka ale chtěla vidět jejich doklady. Mladíci pak prý ženu začali vulgárně urážet. Hosté se jí zastali a muže z baru vyvedli, jeden z hostů údajně jednoho z mladíků i udeřil. Romové se zanedlouho do baru vrátili s posilou a na muže zaútočili. Tři z pěti podezřelých se podařilo zadržet, dva jsou stíháni jako uprchlí. Státní zastupitelství před nedávnem rozhodlo, že se bude útok v případě čtyř z podezřelých posuzovat jako pokus o vraždu. Mužům tak hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.