Námraza, náledí a sníh pokrývají předvánoční silnice

Praha – V Čechách a na Moravě je dnes ráno velmi odlišné počasí. Zatímco v západní části republiky jsou teploty docela vysoko nad nulou a ze zatažené oblohy buď nepadá nic, nebo déšť, na východě se teploty pohybují kolem bodu mrazu a místy sněží. Český hydrometeorologický ústav vydal pro severní Moravu varování před ledovkou pro dnešní odpoledne a sobotní dopoledne. Kluzko je však na silnicích i v dalších regionech.

V jižní části Moravy místy sněží, teploty se pohybují kolem nuly. V Čechách naproti tomu nemrzne, ale místy prší. Do večera se situace příliš nezmění, ačkoli se může dále oteplovat, teploměry by se měly vyšplhat až k sedmi stupňům nad nulu. Mrznout nemá ani na horách v Čechách, zatímco na moravských horách se budou teploty pohybovat kolem minus dvou stupňů Celsia. Postupně se oteplí i na Moravě. Přes Česko totiž postupuje podle meteorologů k východu teplá fronta, která bude počasí ovlivňovat dnes i na Štědrý den.

Pro sever Moravy ale vydali meteorologové varování před ledovkou. Tvořit se může v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji až do sobotního poledne. „V noci na sobotu a v sobotu dopoledne ještě očekáváme v uvedených oblastech ojediněle mrznoucí srážky s tvorbou ledovky,“ přiblížil Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

V kraji Vysočina od rána slabě sněží. Silničáři sice všechny komunikace protahují a sypou, přesto je na vedlejších silnicích místy náledí. Hlavní tahy jsou chemicky ošetřené a bez obav sjízdné. V Olomouckém kraji potom upozorňují silničáři především na namrzající mlhu. Místy drobně sněží nebo mrholí, státní silnice jsou ale bez problémů sjízdné, komunikace druhé a třetí třídy na některých místech pokrývá sníh.

Na zledovatělé silnice si musí dát řidiči pozor také v Libereckém kraji. Tam sice teploty vystoupily nad nulu, ale prší a voda na prochladlé zemi místy namrzá. Dopravu omezuje také špatná viditelnost. Hlavní tahy jsou ale holé a mokré a bez problémů sjízdné.

V dalších regionech je situace podobná, silnice místy namrzají a kloužou, na Moravě občas sněží, v Čechách může pršet.

V Praze sice nekomplikuje dopravu počasí, lidé, kteří po městě cestují autem, však mohou narazit na problémy především v západní části města. Na pohřeb zesnulého prezidenta Havla a z něj se tudy budou pohybovat zahraniční delegace, policie proto bude krátkodobě uzavírat hlavní tahy – Evropskou, Bělohorskou i západní část Pražského okruhu.

Vydáno pod