Vodáci se tradičně vydali na Lužnici

Suchdol nad Lužnicí - Po dvaatřicáté se dnes vodáci vydali na tradiční Vánoční sjezd řeky Lužnice. Ze základny u Klikovského mostu v Suchdole nad Lužnicí jich desítky vyrazily k jezu Pilař v Majdaleně také po souši, pěšky a někteří na horských kolech. Na horním toku je hladina kvůli suchu velmi nízká. Od Suchdola ale bylo v korytě vody přece jen více než při říjnovém zamykání řeky.

Podle organizátorů je letošní účast rekordní, kolem tří set lidí, a na Lužnici je kolem padesáti lodí. Samotné jízdě předcházelo tradiční zamykání řeky klíčem, které definitivně ukončilo sezonu, vodáci si také zazpívali koledy.

Několikrát v historii byla řeka zamrzlá a vodáci museli lodě místy vléci ve sněhu po břehu. To letos díky teplotám nad nulou nehrozí. Jindy dávali lodě na vodu za deště. Byly ale ročníky, kdy na březích ležel sníh a nad hladinou se vznášel mlžný opar. 

Vodácký klub ze Suchdola začíná rok koncem března odemykáním Lužnice. I když je cíl libovolný, splutí řeky obvykle končí po dvanácti kilometrech ve vodáckém tábořišti v Majdaleně u kostela. Na jaře se pak vydávají na Vltavu a Otavu, v létě pořádají Benátskou noc s ohňostrojem a na podzim Houbovku - několikadenní podzimní splutí řeky do Veselí nad Lužnicí. V říjnu se řeka zamyká.

Lužnice je klidná řeka vhodná pro začátečníky a rodiny s dětmi, kterým nevadí komáři. Pod Majdalenou se Lužnice rozděluje na Novou a Starou řeku. Stará je meandrující, zarostlá a těžko průjezdná s problematickým dostatkem vody, lépe je na tom třináctikilometrové koryto Nové řeky, kde je vody dostatek. Celý tok až k Veselí nad Lužnicí je součástí CHKO Třeboňsko s omezeným tábořením.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)