Silničáři letos ušetřili, zima ale teprve začala

Hradec Králové/Liberec – Zima se ozvala v posledních hodinách roku. Během dneška chumelilo hlavně na horách. Sníh nadělil radost lyžařům, silničáře ale zaměstnal. V plné sestavě vyrazili třeba v Královéhradeckém, Libereckém nebo Jihočeském kraji. Pro silničáře je ale i tak letošní zima zatím mírná. Solit dosud tolik nemuseli a ušetřili tak už desítky milionů korun.

Pardubický kraj vyslal již ráno do terénu veškerou dostupnou techniku. „Před pátou hodinou ranní začalo výrazně sněžit od středních poloh. Průběžně jsme nasazovali veškerou techniku zejména v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy,“ dodal dispečer Pardubického kraje Marian Cvrkal. Sněhu napadlo málo, problémy měli silničáři jen s ledovkou. Hlavně v okolí Králík a také už tradičně na Suchém vrchu.

Prozatím mírná zima ušetřila silničářům na Pardubicku peníze, materiál i starosti. Jednorázový úklid sněhu stojí pardubickou radnici 570 tisíc korun. Ulice jsou však před koncem letošního roku úplně holé. A tak připravené nakladače i posypové vozy zatím zůstávají odstavené na služebním parkovišti.

Liberecký kraj již ušetřil 800 tisíc korun

V Jizerských horách a na západě Krkonoš napadlo během dne 10 až 20 centimetrů sněhu. Někteří řidiči jízdu nezvládli, a to i přesto, že silničáři nasadili vše, co měli. Letošní zima je ale podle nich daleko mírnější než v loni a díky tomu prý i ušetří. „Úspory budou v řádech několika milionů,“ dodal náměstek ředitele správy silnic Libereckého kraje Petr Šén. V Harrachově už teď vědí, že za úklid silnic a chodníků zaplatili jen půl milionu korun. Oproti loňsku tak ušetřili 800 tisíc korun.

Silničáři na Vysočině se sněhem bojují především ve vyšších polohách, i tam jsou ale silnice dobře sjízdné. „V loni nás poslední měsíc stál 92 milionů  a letos máme náklady zatím 53 milionů,“ podotkl ředitel Správy údržby silnic kraje Vysočina Jan Míka. Pokud se situace nezhorší, tak by na zimní údržbě mohli silničáři ušetřit až 32 milionů. Peníze by využili na opravy desítek kilometrů vozovek. Potřebovali by ale víc než 7 miliard.

Na jižní Moravě z ušetřených peněz opraví 7 kilometrů silnic

Ani na jižní Moravě zatím sníh velké problémy nepůsobí, a tak se opravují rozbité silnice nebo prořezává klestí a stromy u vozovek. Díky mírné zimě by tak silničáři měli ušetřit dvacet milionů korun. „Jeden kilometr silnice se dá opravit řádově za tři miliony korun. Jestli to podělíme, tak je to zlomek toho, co v rámci kraje je potřeba,“ vypočítává ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar. Za ušetřené peníze je tedy možné opravit
7 kilometrů z celkových 800 problémových. Silničáři ve všech krajích ale dobře vědí, že zima ještě neskončila.