Tereziiny lázničky se dotace na opravu asi nedočkají

Nové Hrady - Už několik let čekají na rekonstrukci Tereziiny lázničky v Terčině údolí nedaleko Nových Hradů. Jejich majitel původně dostal na přestavbu peníze z Evropské unie. Právě ta dotační výzva programu ROP Jihozápad, do které rekonstrukce lázní spadala, se ale následně přehodnocovala a projekt nakonec zůstal mezi náhradníky. Teď jsou peníze i pokračování rekonstrukce nejisté.

Empírové lázničky nechala na konci 18. století postavit Terezie Buqoyová. Leží uprostřed parku, který patří díky rané krajinářské tvorbě k nejvýznamnějším v zemi. Donedávna byly oblíbeným cílem turistů - teď jsou opuštěné. „Mělo to nádhernou atmosféru, lidé se mě na lázně v Terčině údolí často ptají,“ říká starosta Nových hradů Vladimír Hokr.

Majitel chtěl areál zrekonstruovat za pomoci 15milionové dotace. Podle cedule na plotě stavbu podpořila EU, na peníze se ale stále čeká. A tak objekt zeje prázdnotou a pomalu chátrá. „Po přehodnocení jsme byli zařazení mezi náhradníky, což vedlo k tomu, že jsme rekontrukci museli zastavit,“ vysvětluje Jakub Dvořák, výkonný ředitel Rezidence Nové Hrady.

Podle mluvčího ROP Jihozápad Adama Kotalíka se mezi náhradníky dostane deset neúspěšných projektů, kterým se nabídnou peníze, pokud se v programu dodatečně objeví. Například když někdo z příjemců od smlouvy odstoupí. „Projekt rekontrukce Tereziiných lázniček je v tuto chvíli na třetím místě mezi náhradníky,“ dodává Kotalík.

Výzva ale končí v roce 2013. Na případnou dotaci by tak lázně mohly čekat ještě dva roky. Původně bylo přitom ukončení rekonstrukce plánováno na červen 2011. „Pokud peníze nedostaneme, rekonstruovat nebudeme,“ uvedl Jakub Dvořák. Společnost totiž vlastní prostředky na opravu nemá. Zvažuje dokonce, že lázničky prodá. A to by mohlo jejich případnou opravu zpozdit o dalších několik let.