V Jihlavě protestovaly proti spalovně dvě desítky lidí

Jihlava – Asi dvacet lidí dnes v Jihlavě protestovalo před budovou krajského úřadu proti stavbě velké spalovny komunálního odpadu na Vysočině. Na úřadě se totiž právě projednávala problematika budoucího nakládání s odpady a součástí bylo i schválení vhodných lokalit pro spalovnu s roční kapacitou 150 tisíc tun.

Před krajským úřadem v Žižkově ulici se sešli převážně mladí lidé, někteří v ochranných bílých kombinézách a s rouškou přes obličej. Happening Proč vás nezajímá náš názor? zahájili před jednáním zástupců měst a kraje. „Chceme upozornit na nebezpečí toxických látek, které spalovna přinese,“ uvedl spoluorganizátor protestu Matěj Man.

Nejvhodnější lokality pro vybudování krajské spalovny jsou podle odborníků hlavně v Jihlavě, kde by mohla stát v průmyslové zóně, v bývalém vojenském areálu, nebo na zelené louce za městem. Proti těmto záměrům jihlavská radnice nic nemá. Další uvažovanou lokalitou je Žďár nad Sázavou.

Podle krajského radního Zdeňka Ryšavého (ČSSD) obří spalovna není ideální řešení. „Ale je to určitě vhodnější, než odpad skládkovat nebo spalovat doma v kotlích,“ tvrdí. Jenom tříděním se podle jeho názoru komunální odpad vyřešit nedá, dodal Ryšavý.

Spalovna by měla mít roční kapacitu 150 tisíc tun, což představuje asi čtyřletou produkci odpadů v celém krajském městě. Zatím ale není jasné, kdo by zařízení za až 5 miliard korun zaplatil a neví se ani to, zda by spalovna odstavila z provozu plynové kotelny, které doposud město vytápějí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Spalovny odpadu chtějí budovat všechny kraje

Vybudování spalovny má být stěžejní akcí integrovaného systému nakládání s odpady. Na vzniku tohoto systému se kromě kraje podílí i 15 největších měst Vysočiny. Studii dnes projednal řídicí výbor projektu.

Spalovny odpadů jsou zatím v republice pouze tři – v Praze, v Brně a v Liberci. Kvůli končící životnosti klasických skládek a nesouhlasu Evropské unie s jejich rozšiřováním uvažuje o postavení spalovny kromě Vysočiny většina ostatních krajů.

Konečné rozhodnutí o umístění spalovny se nedá čekat dřív než na jaře. Dnes schválený materiál musejí ještě posvětit zastupitelstva všech 15 dotčených měst. Podle Matěje Mana však budou akce proti spalovně pokračovat. Další happening by měl být před zasedáním krajského zastupitelstva. Aktivisté také podpoří celostátní petici proti spalovnám, kterou minulý týden v Jihlavě představilo sdružení Arnika.