Soud potrestal brutální útok na zahradníka

Trutnov – Trutnovský okresní soud udělil podmíněný trest za brutální napadení zahradníka Reného Mandyse z Dolní Olešnic. Mandys vedl spor s majitelem sousedního zámečku - rusko-českou firmou Ventus. V září 2010 na něj podle rozsudku zaútočil Jan Brož, jeden z členů ochranky, kterou si firma najala.

Tři roky s pětiletou podmínkou a povinnost zaplatit skoro půl milionu za léčbu Reného Mandyse. Takový trest si vyslechl Jan Brož, kterého usvědčily pachové stopy a výpisy hovorů. „Šel jsem po cestě a cítil jsem, že za mnou někdo jde. Tak jsem se pootočil a to byla konečná. Ten člověk měl klacek a praštil mě. Probral jsem se až v okamžiku, kdy ode mě utíkal pryč,“ popisuje tehdejší situaci napadený René Mandys. 

Po napadení strávil René Mandys skoro tři měsíce v nemocnici. Měl na čtyřikrát zlomenou levou nohu, naštípnuté kosti v ruce a poraněnou sítnici. „Po dobu prodeje zámečku firmě Ventus nevznikl žádný problém. Potom nastaly problémy různého rázu,“ dodává René Mandys. 

Cihly v oknech, zničená zelenina nebo vypálený skleník. Nejdřív chtěli lidé z Ventusu sousedův pozemek koupit. Nepochodili, a tak Mandysovi odstřihli od vodovodu a přehradili přístupové cesty k zahradnictví. Zákazníky hlídala ochranka zámku, fotila je a jednoho měla dokonce i zbít. „Napadení pana poškozeného bylo vyvrcholením všech schválností, které tomu předcházely,“ potvrzuje soudkyně Okresního soudu v Trutnově Pavla Novotná.  

Jan Brož je zatím první pachatel, který se dostal před soud. Na místě se odvolal. Ale ještě jedna věc se v Olešnici změnila. Zadní brána, u které ochranka šikanovala zákazníky zahradnictví, zmizela. Po obou stranách cesty ale přibyl žiletkový plot. Odstranění všech překážek už nařídily soudy i zdejší obecní úřad. Ten navíc podal na firmu Ventus další žalobu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)