Olomoucké Dolní náměstí se začalo převlékat do nového

Olomouc – Na Dolní náměstí a do přilehlé Lafayettovy ulice v Olomouci se stáhly stavební stroje, naplno tak začala dlouho plánovaná rekonstrukce náměstí. Práce potrvají rok a půl, vzniknou nové inženýrské sítě včetně přípojek k jednotlivým domům, nový povrch a zeleň i nový mobiliář. Náklady včetně archeologického průzkumu, který začal už loni na podzim, mají činit 128 milionů korun, z toho však 85 procent získá radnice z regionálního operačního programu.

První místo, které dělníci rozkopají, je u vjezdu z Lafayettovy ulice. Ta je kvůli stavbě neprůjezdná. Po dvou měsících se ale rozsah prací zvětší, což pocítí zejména řidiči. „Zcela uzavřené náměstí bude zřejmě začátkem dubna. Vjíždět na staveniště budou moci pouze vozy zásobování po dohodě se zhotovitelem stavby,“ řekl náměstek primátora Martin Major.

Na náměstí bude historická dlažba a nové stromy

Po dokončení rekonstrukce se budou muset řidiči s Dolním náměstím znovu seznámit. V části jeho plochy je dnes možné parkovat, v budoucnu by se ale měla parkovací místa přesunout. „Místo středu náměstí motoristé budou moci odstavovat vozidla po jeho obvodu. Tato změna však nebude znamenat žádný výrazný úbytek parkovacích míst,“ přiblížil náměstek Major.

Až do konce června bude současně s rekonstrukčními pracemi pokračovat archeologický průzkum, archeologové budou pracovat ve dvou lokalitách, na dalších místech budou dohlížet.

O opravě Dolního náměstí, které se využívá i jako parkoviště, se uvažuje déle než deset let. Jeho součástí je i oprava Laffayetovy a Kateřinské ulice. Provádí ji sdružení firem Strabag a Horstav, které loni vyhrálo výběrové řízení. Radnice původně počítala i s tím, že na Dolním náměstí vybuduje podzemní parkoviště. Z plánu ale nakonec sešlo.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)