Paraglidistům na Pálavě začala sezona

Klentnice - Už druhou sezonu na Pálavě mohou paraglidisté bez obav z postihu využít příznivé podmínky pro svůj sport. Musí ale splnit několik podmínek. Tou hlavní je členství v Občanském sdružení pilotů a přátel létání na Pálavě a start výhradně ze Stolové hory směrem k Mikulovu. Pálava je přitom jedním z mála vhodných míst pro létání na Moravě - další jsou až v Bílých Karpatech a v Beskydech.

Od roku 1992, kdy byl vyhlášen zákon o ochraně přírody, sváděli správci CHKO Pálava s příznivci bezmotorového létání dlouhý boj. Zatímco dříve byla v oblibě rogala, v posledních letech na Pálavu při příznivém větru vyráželi příznivci paraglidingu, ale k nelibosti ochránců přírody. Teprve v loňském roce měli možnost paraglidisté odstartovat poprvé bez obav ze Stolové hory. Vzniklo občanské sdružení, které se stalo partnerem CHKO. Její vedení udělilo sdružení výjimku, která jim umožňovala po zkušební dobu jednoho roku využívat lokalitu ke startu paraglidů. „Do té doby nebylo s kým jednat. Mohli jsme udělit výjimku jednotlivci, ale neměli jsme jistotu, že se k nim nepřipojí jiní. Občanské sdružení, které vzniklo, garantuje podmínky, které si CHKO dala,“ vysvětluje změnu postoje Jiří Matuška z CHKO.

Pravidla určuje občanské sdružení

Paraglidisté se zaručili, že budou dodržovat pravidla ochrany přírody. Vytvořili Občanské sdružení pilotů a přátel létání na Pálavě, které se stalo partnerem CHKO Pálava. Létat nad Pálavou mohou jen jeho členové. Loni to bylo na zkoušku, letos mají výjimku na celý rok a pokud bude vše v pořádku, není vyloučeno, že získají povolení na delší dobu.

„Máme vytyčené stanoviště, odkud můžeme startovat, i místo k přistání. Snažíme se i o údržbu tohoto území – vyřezáváme keře a ostatní nežádoucí dřeviny,“ upřesňuje člen sdružení Karel Vejchodský.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Pálava je jedním z mála vhodných míst pro létání na Moravě. Další jsou až v Bílých Karpatech a v Beskydech. Oblast Pálavy leží na vápencovém masivu. V létě – tedy za vyšších teplot, kdy se vápenec zahřívá, má lokalita jedinečnou termiku zajišťující stoupající vzdušné proudy a kvalitní let. Celá oblast Mikulovska je navíc všeobecně pro turisty lákavá svojí krajinou.