Drop In zatím může zůstat v centru Prahy

Praha - Radní Prahy 1 schválili prodloužení výpovědní lhůty pro středisko Drop In v centru města tak, aby zařízení mohlo bez přerušení navázat na provoz v novém sídle v areálu Nemocnice Na Bulovce. Tamní prostory budou pro přestěhování metadonového centra připraveny do čtyř měsíců. Do té doby bude moci centrum zůstat v ulici Ve Smečkách.

Městská část Praha 1 vypověděla obecně prospěšné společnosti Drop In nájemní smlouvu pro centrum metadonové substituce před zhruba devíti měsíci. Výpovědní lhůta měla původně vypršet k 30. dubnu. Vedoucí lékař sdružení Drop In Jiří Presl ale požádal o prodloužení výpovědní lhůty, aby Drop In stihl připravit nové prostory v Nemocnici Na Bulovce a přestěhovat se, aniž by se činnost metadonového centra přerušila.

Důvodem pro samotnou výpověď bylo podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého to, že středisko sídlí nedaleko mateřské školky a do centra města se prý kvůli němu stahují narkomani a dealeři drog. Zařízení má proto přesídlit do vhodnějších a větších prostor v areálu Nemocnice Na Bulovce. „Činnost Centra metadonové substituce i celé organizace je velmi přínosná, ale umístění Ve Smečkách bylo nevhodné,“ uvedl Lomecký.

Celkem je v Praze podle odhadů 10 000 až 14 000 uživatelů tvrdých drog. Jen na Václavském náměstí si denně přijde koupit drogu 300 až 800 lidí. Podle některých průzkumů až 60 procent uživatelů drog trpí hepatitidou typu C.