Adalbert Stifter už pluje po Lipně

Frýdava – Déle než deset hodin sjízděla výletní loď Adalbert Stifter z návěsu, na kterém přijela z Lince, do vody lipenské přehrady. Pětaosmdesátitunové plavidlo, které dříve zdolávalo rýnské vlny, je z lipenské flotily největší. Jeho spuštěním skončila náročná a nákladná akce, která mu umožnila doplout z původního kotviště v německém Koblenci do Lince a poté po silnici do nového domova na Lipně. Převoz nadměrného nákladu začal v úterý, včera návěs s lodí dorazil na české území.

Cesta majestátní lodi po silnicích budila velkou pozornost. Třeba v Bad Leonfeldenu plavidlo přivítal starosta, požehnal mu farář a zahrála kapela. Také dnešní spouštění do Lipna sledovaly stovky diváků.

Poslední fáze stěhování byla velmi náročná. Přesun lodi z návěsu na sáňky, po kterých potom sklouzala do vody, trval deset hodin – o třetinu déle než předchozí jízda po silnicích od hranic do Frýdavy, kde ke spouštění došlo. Když se Adalbert Stifter konečně dostal na lipenskou hladinu, chopil se ho doprovodný remorkér a odvlekl ho do Frymburku. Tam nová loď projde technickou kontrolou, aby mohla být 2. června slavnostně pokřtěna. Na Rýně totiž lidé plavidlo znali pod názvem Marksburg. Křest budou provázet slavnosti s koncerty a tanečními večery, lidé se budou moci na lodi svézt zdarma.

Telefonát Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Adalbert Stifter se stane třetím plavidlem společnosti Rosenberger Lipno - Line, díky němu se na nádrži po dvaceti letech obnoví pravidelná vodní doprava. Loď převezme okružní trasy, dosavadní dvě vyhlídkové lodě Lipno a Vltava začnou fungovat jako pravidelné linkové spoje mezi Lipnem nad Vltavou, Přední Výtoní, Frymburkem, Kyselovem, Dolní Vltavicí, Černou v Pošumaví a Horní Planou.