Podvody v autoškolách na Žďársku - tři obvinění

Jihlava - Kriminalisté obvinili tři muže kvůli ovlivňování a nestandardnímu průběhu zkoušek při získávání řidičského oprávnění ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Pokud jim soud vinu prokáže, hrozí jim tresty odnětí svobody od jednoho roku do osmi let. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Mezi obviněnými je zkušební komisař Městského úřadu ve Velkém Meziříčí, majitel autoškoly a učitel jiné autoškoly. Zkušební komisař bude čelit obvinění z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Městský úřad už s ním rozvázal pracovní poměr.

Majitel a učitel autoškoly v jedné osobě byl obviněn z pomoci k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z trestného činu podplácení. Jeho firma ale podle zjištění ČT funguje dál. Učitele jiné autoškoly - brněnské - kriminalisté obvinili z pomoci k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z trestných činů podplácení a přijímání úplatku. Za křivou výpověď byla potrestána již i většina z 36 žadatelů o řidičský průkaz. Někteří dostali podmínku, další čeká soud. 

Kriminalisté prověřili průběh přibližně 3 800 závěrečných zkoušek. „Ve 134 případech zjistili nestandardní chování při psaní testů, 13 žadatelů neabsolvovalo zkoušku znalosti ovládání a údržby vozidla. V 19 případech žadatelé nejeli závěrečnou zkušební jízdu, přestože bylo potvrzeno, že při ní uspěli,“ uvedla mluvčí.

V jednom konkrétním případě žadatel o rozšíření řidičského oprávnění po poskytnutí úplatku učiteli autoškoly nepsal test, nejel praktickou jízdu a nebyl ani přezkoušen z ovládání a údržby vozidla. „Přesto mu byla zkouška potvrzena jako úspěšně vykonaná v zákonem požadovaném rozsahu,“ dodala mluvčí.

A jak takový podvodný test vypadal? Policisté umístili do zkušebny skrytou kameru. Žák seděl u počítače a učitel, který stál za ním, mu vyplňoval správné odpovědi. Kamerový záznam pak bude použit jako důkaz u soudu. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)