Vysočina zavádí „chytré semafory“, které brzdí řidiče

Pelhřimov – Na hlavním tahu z Jihlavy testují v Pelhřimově „chytrý semafor" propojený s radarem, na němž se rozsvítí červená pokaždé, když přibližující se automobil nedodržuje předepsanou rychlost 50 kilometrů v hodině. Po snížení rychlosti se rozsvítí zelená a řidič projede plynule. Pelhřimovská radnice tak chce na exponovaném místě chránit především chodce.

Součástí hlavního tahu městem je podélné parkoviště, vchod a vjezd do areálu nemocnice a dva přechody pro chodce. Oba jsou ale špatně viditelné, a proto na kritický úsek nechala pelhřimovská radnice instalovat jeden ze čtyř chytrých semaforů, jež v uplynulých dnech pořídil Kraj Vysočina.

„Já si myslím, že tady je na tom nejsprávnějším místě,“ konstatoval místostarosta města Pavel Pípal. „Jejich nasazení zklidní dopravu na frekventovaných místech, kde jsou ohroženi chodci a cyklisté,“ doplnila mluvčí policistů z Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Kraj Vysočina za čtyři světelné signalizace určené pro zklidnění dopravy zaplatil tři miliony korun. Cílem nových signalizací je snížit hrozbu dopravních nehod; jen za první čtyři měsíce letošního roku se na silnicích Kraje Vysočina stalo více než 700 havárii, přičemž příčinou každé druhé byla rychlá jízda.

Nákup dalších semaforů chystají i samotné vysočinské obce; nový zpomalovací semafor bude řidiče brzdit i v Havlíčkově Brodě na Pražské ulici, tedy v místě, kde denně projedou tisíce kamionů a v minulosti tam náklaďák usmrtil školáka.  Do provozu ho tam uvedou po víkendu, stejně jako v Třebíči a Žďáru nad Sázavou.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)